Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd bot för NCC efter dödsolycka

Den 26-årige byggnadsarbetaren fick en 1,9 ton tung betongpelare över sig och dog. Nu har hovrätten sagt sitt och dömer NCC att betala 1 miljon kronor i företagsbot istället för tingsrättens utdömda 400 000 kronor.

Det var i februari 2009 som 26-åringen förolyckades på sin arbetsplats som låg vid Centrallasarettet i Västerås. En underunderdimensionerad lyftögla gick av och orsakade dödsolyckan.

Öglan var avsedd att kunna lyfta föremål upp till 1,2 ton, men den användes för att lyfta den 1,9 ton tunga betong-pelaren.Byggnadsarbetaren fick pelaren på sig och avled av sina skador.

Hovrätten menar att platschefen varit oaktsam när han utgått från att de öglor som man köpt in för att lyfta betongpelarna vid bygget varit tillräckligt starka och inte kontrollerat vilken vikt öglan klarat av.

Platschefen dömdes för arbetsmiljöbrott i tingsrätten till 80 dagsböter och den domen står fast.

Enligt tingsrätten berodde inte olyckan på några brister i företagets arbetsmiljöarbete. Men hovrätten anser att brottet i detta fall inneburit mycket stor skada och fara. Mot den bakgrunden tycker hovrätten att tingsrättens utdömda bötesbelopp är alldeles för lågt. Det faktum att platschefen haft ett ansvar för tillsyn och kontroll i verksamheten gör att också NCC ska bötfällas med en miljon kronor.