Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd status för läraryrket

Enligt riksdagsledamoten Staffan Angers artikel i VLT den 4 juli vill man nu rekrytera ”kvalificerade personer som annars kanske föredrar mer prestigefulla yrken”. Det har tagit lång tid att komma till den insikten med att satsa ett antal miljoner på att ”utbilda” lektorer.

Läsaren förleds tro att utbildningsmöjligheter har saknats och att detta är orsaken till att lektorer knappast finns längre på gymnasieskolor. Det är ju allmänt känt att forskarutbildning (till fil. lic. och fil dr) plus lärarutbildning har funnits hela tiden.

Orsaken till bristen är naturligtvis att man inte har velat betala attraktiva löner. Vem vill bli lektor nu med utökade arbetsuppgifter och en lön som för några årtionden sedan var ungefär lika stor som en riksdagsledamots, men nu är nästan bara hälften så stor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel