Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får skriva visa till 100-årsjubileumet

"Kvinnors delaktighet i fredsprocesser är viktig att lyfta", säger visartisten Tina Wilhelmsson.

Annons

Förbundet IKFF firar 100-årsjubileum och visartistern Tina Wilhelmsson från Västerås har blivit ombedd att skriva en visa. 

- Jag är otroligt glad och stolt över att IKFF har tillfrågat mig. Kvinnors delaktighet i fredsprocesser är viktig att lyfta och det känns stort att få skriva en hyllning till kvinnor som bland annat Selma Lagerlöf, Alva Myrdal, Elin Wägner och Barbro ”Bang” Alving, som alla är stora förebilder för mig, säger Tina Wilhelmsson.

Brittmo Bernhardsson är styrelseledamot i IKFF och i Riksförbundet Visan i Sverige.

- Visan har genom alla tider skildrat människans liv. Det är ett gyllene tillfälle att hylla både visan som ett sätt att berätta en historia och kvinnorna som har verkat i vår organisation sedan 1915. Tina Wilhelmsson är en ung feministisk visartist som hela tiden skriver nytt material och på ett mycket medvetet sätt lyfter fram kvinnor i sina visor, säger Brittmo Bernhardsson.

Visan ska framföras på Göteborgs universitetsbibliotek den 9 mars.

Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) är den svenska sektionen av den internationella fredsorganisationen Women´s International League för Peace and Freedom (WILPF). Det unika för IKFF är att den som fredsorganisation fokuserar på att lyfta fram kvinnors roll som aktörer i freds- och säkerhetspolitiska frågor.