Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon följde sitt hjärta och satsade på konsten – byggde ateljé i hemmet

Veronika Eriksson satsar stenhårt på sin konst i företaget Veronicc Arts där hon säljer konst och designprodukter som hon jobbar fram hemma i villan i Bydalen i Sundsvall.
– Jag är så glad att vi byggde ut huset så att jag fick en egen ateljé. Att vara konstnär kräver väldigt hårt arbete och affärssinne och det är något jag dagligen jobbar hårt med.

TV: Titta in hemma hos "Veronicc Arts"

För Plus-kunder och prenumeranter: Paret Unnerstedt storrensade innan de lämnade Noppes gamla gård på Gäddeholm: "Det är renande"

När familjen Eriksson letade efter en villa 2004 föll de för det då lilla men charmiga 30-talshuset i Bydalen. Då bestod huset av tre rum och ett litet kök med stora renoveringsbehov – dessutom saknades det ett fungerande badrum.

– Det fanns en toalett med handfat och i källaren ett badkar med trädgårdsslang. Det var rätt många som vände i dörren på visningen, säger Tobias Eriksson.

Men Veronika och Tobias såg potentialen och flyttade in med sina två döttrar. De började med att renovera badrummet och betade sig igenom köket och de andra rummen. Genom åren har huset byggts ut i omgångar. Källaren byggdes ihop med den befintliga källaren som fick en bostadsvåning ovanpå. Efter ytterligare några år byggdes den övre våningen ihop med det gamla taket.

– Det såg lite underligt ut i halvtid, lite som en barack hopbyggd med en gammal kåk från 1935. Det har tagit tid men vi har hela tiden haft en vision om slutresultatet, säger Tobias.

Paret har gjort det mesta arbetet själva.

– Veronika pekar och jag gör. Det är ju Veronika har sinnelaget för färg och form, säger Tobias.

Stilen i hemmet är en blandning av gammalt och nytt. Här möter Veronikas färgstarka tavlor lugna och ljusa väggar. Äldre möbler varvas med moderna detaljer och känslan är varm och ombonad. Rummen är många och små.

– Det är en del av charmen med det här huset, säger Veronika.

För Plus-kunder och prenumeranter : På Nygårds i Storvik har sju generationer sparat på allt: "Gammelfarmor Johannas medicin från 1899 har inte ens öppnats"

I matsalen plingar den gamla klockan till. Kring matbordet samlas familjen för att äta och umgås. I ett stort skåp med delvis öppna hyllor förvaras porslinet.

Parets döttrar har sina rum i den nyare delen av huset. Där är känslan modern och bryter av mot stilen övriga huset.

– Vår äldsta dotter har redan flyttat hemifrån och vår yngsta dotter är på väg att flytta snart. Det är förstås lite tomt, säger Veronika.

– Nu har vi gjort det en gång, så det är lite lättare andra gången, säger Tobias.

Badrummet är kaklat med svart kakel med marmorkänsla och golvet bryter av med en grå ton. I ett av hörnen står ett jacuzzibadkar.

– Med tre kvinnor i familjen behövde vi verkligen två badrum, säger Tobias och ler.

Vardagsrummet är parets favoritrum. Det är målat i olika nyanser av beige och på väggarna sitter flera av Veronikas egna tavlor.

– Den här har jag nyss målat, den tycker jag mycket om, säger Veronika och pekar på en höstmålning i intensiva färger. I soffan ligger kuddar i mustig färger och gardiner och plädar ger en ombonad känsla till rummet.

– Det finns gott om spikhål på väggarna här, säger Veronika.

Tavlorna byts ut hela tiden, de säljs, testas och ibland har Veronika visningar hemma.

– Vi behåller nog samma stil ganska länge och målar inte om så mycket, istället byter vi filtar, kuddar och ljuslyktor, säger Veronika.

På övervåningen ligger parets sovrum. Det är målat i en mörkgrå nyans och ett genomgångsrum har blivit Tobias arbetsrum. I ateljén som är en nybyggd del av huset, flödar ljuset. Här spenderar Veronika mycket tid.

– Det var helt otroligt att få det här utrymmet, att slippa sitta vid köksbordet och jobba, säger hon.

– Ja, det var ju rätt belamrat i många år, säger Tobias.

För Plus-kunder och prenumeranter : Josefines radhus har en överraskande utbyggnad: "Det var därför vi köpte huset"

Veronika har alltid målat och gillat färg och form men vägen till att leva som konstnär har inte varit spikrak. När vänner och bekanta ville köpa hennes konst började Veronika inse att hon kanske kunde vara konstnär på heltid. Tidpunkten för att satsa som konstentreprenör var den rätta. I dag säljs hennes tavlor och designprodukter i Sverige och till andra delar av världen.

– Jag har målat på heltid sedan 2010. Det var ett jättestort steg för mig. Det är liksom mitt kall i livet, det är något jag måste göra.

Ateljén är uppdelad i en stor arbetsdel och en myshörna med soffa och projektorduk. Här finns färger, tavlor, färdiga produkter och skisser. Ett takfönster släpper in mycket ljus.

– 21 februari väntar en utställning på Casino Cosmopol, så just nu är det en intensiv period med uppmålning.

Veronika tar fram ett halvoriginal som hon ska måla på, det är ett uttrycksfullt kvinnoansikte i starka färger. Hon målar på trycket, i samma färger som originalet.

– Det här är ett unikat i begränsad upplaga, ett tryck på canvas som förstärks med samma färg som originalmålningen.Halvoriginalen kan anpassas, ibland vill vissa kunder vill ha lite andra färger.

Veronika ser bara fördelar med att ha jobbet hemma. Hon kliver upp halv sju varje morgon och tar en morgonpromenad innan hon sätter igång och målar.

– Jag får mycket inspiration från årstiderna, så det är viktigt för mig att komma ut.

Konsten tar uttryck i olika former, som målningar men också som designprodukter, bland annat brickor och kuddar. De sprids till en bred publik. För Tobias som till vardags jobbar med att projektera den nya satsningen på Östrand, är konsten en ny spännande värld.

– Jag sköter mycket av det praktiska med beställningar och leveranser. På så sätt får Veronika syssla med det hon är bäst på – att måla, säger Tobias.

I ateljén finns de tio budorden i antijantelagen inramad.

– Det är viktiga ord för mig och det är något som jag har jobbat med hela livet. Speciellt som kvinna är det lätt att trycka ner sig själv, att man inte duger. Jag läser de där raderna varje dag – och peppar mig själv, säger Veronika.

Veronika Eriksson finns på sociala medier: Instagram: @veroniccarts och Facebook: Veronicc Arts

För Plus-kunder och prenumeranter: Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg