Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon håller masken i rampljusets sken

Blir Katharina Cohen västeråsarnas älskade Frida i nya ”Släpp fångarne loss” liksom hon är barnfavoriten Coco i tv:s Bokstavslandet?

För sin tolkning av Coco (andra säsongen har premiär i Bolibompa i kväll) brukar Katharina få kärleksbrev från barn i dotterns skola. Förhoppningsvis får hon famnen full av rosor på lördag då Västmanlands Teaters vårsatsning har premiär. I komedin som bygger på Tage Danielssons populära ”Släpp fångarne loss” spelar Katharina den roll Lena Nyman hade i filmen.

– Frida vill rädda en inbrottstjuv. Hon och en kompis befriar en inbrottstjuv från fängelse och lär honom baka bröd. På 1970-talet skulle alla få en ny chans. Var du bara snäll blev allt bra trodde man då, ler Katharina Cohen.

En mycket rolig komedi kryddad av dråpligheter. Så beskriver Katharina själv pjäsen.

Utmaning med din roll?

– Frida måste driva historien framåt, så jag får inte vara rolig. Jag spricker av skratt på scenen hela tiden, men får inte låta alla tokiga karaktärer som bara far omkring, ta över. Jag och min kompis motarbetas på så vis hela tiden, skrattar Katharina.

Hon föredrar komedier framför tragedier.

– Jag tycker om att höra folk skratta och vill gärna bidra till att de får ett par timmars glömska från vardagstristess och sorg.

Hon är för ung för att ha vuxit upp med Tage Danielssons film, men har studerat den inför repetitionerna och uppskattar vänskapsskildringen.

– Vänskapsförhållandet mellan Frida och hennes kompis är så fin i filmen. Det är inte så ofta vänskapspar framställs på scenen annars.

Replikerna sitter som de ska, ändå värker premiärnerverna. Förutom sina repliker måste Katharina sjunga och dansa mycket på scen.

– Det är otroligt mycket sång i föreställningen för mig som inte sjunger alls annat än i duschen, och för mina barn.

– Tekniken måste också klaffa. Kylskåp och basfiol hissas upp och ner så det gäller att hålla sig undan. Alla danssteg måste klaffa.

– Folk är dessvärre sjuka just nu så vi tvättar händer, låter bli att kramas och äter C-vitamin och förkylningspiller. Kanske jag som småbarnsmamma har smittat alla, suckar Katharina.

Tidigare har Katharina arbetat på Unga Klara och Stadsteatern, men är frilansare numera. Eftersökt som sådan.

I tv:s Bokstavslandet gör hon flera karaktärer, däribland Coco.

– Programmet är bra på olika sätt. Tjejerna är både lika roliga och lika korkade som killarna.

Kul vara så populär bland barnen?

– Både och. Min dotter (sju år) tycker det är plågsamt att hennes kompisar vill prata med mig hela tiden, och att några är kära i Coco.

Katharina Cohen

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: I Barnkanalens andra säsong av ”Livet i Bokstavslandet” som har premiär i kväll, torsdag klockan 18.15. Alla avsnitt publiceras också på ur.se/abc. Spelar Frida i Västmanlands Teaters vårsatsning ”Släpp fångarne loss” som har premiär på lördag.

Ålder: 39 år.

Bor: I centrala Stockholm.

Utbildning: Gått scenskolan i Stockholm.

Familj: Två barn, en plastson, make.

Fritid. Är med barnen, läser allt bortsett från deckare.

Idrott: Försöker träna, men det är inte så kul. Å andra sidan måste jag för att orka alla danssteg och annat, så jag joggar, yogar och promenerar medan jag lyssnar på ipod-radio.

Favoritmat: Skaldjur. Första gången jag fick äta mig mätt på det var jag elva. Vill fira med skaldjur när jag fyller 40.

Inspireras av: Ulla Thulén, Ann Petrén.