Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kan historierna bakom Adlers foton

Den mördade fotografen Martin Adlers bilder ställs ut på Konstmuseet med vernissage på lördag. Katarina Adler har många favoriter och det finns en historia bakom varje knäppt ögonblick.

Katarina Adler har levt med maken Martins foton i över 20 år. En del minnen är starkare än andra, men det finns en historia bakom ett bildspel på utställningen som hon minns väl.

Martin Adler åkte till Bagdad på reportageresa, mitt under Iraks svåraste krigsår.

– Jag vet inte hur det hela gick till, men han stannade till vid ett gym som hette ”Arnold Classic Gym”. Martin ville alltid berätta om hur människors vardagsliv såg ut mitt i ett krig och där ett konstant mörker fanns runt omkring, säger Katarina Adler.

Hela gymmet var fyllt av bilder på Iraks diktator Saddam Hussein. Men gym- ägaren var oerhört förtjust i Schwarzenegger och valde att tapetsera väggarna med foton på den muskulösa mannen när Bagdad föll.

Gymägaren organiserade kroppsbyggarmästerskap i Irak som var tvunget att inträffa på Saddam Husseins födelsedag.

– I samma veva som han tapetserade om gymmet valde han också att ha mästerskapet på Arnolds födelsedag, säger Katarina Adler.

Mästerskapet döpte han till ”The Arnold Classic Birthday Championship”.

Katarina Adler minns att Martin Adler åkte dit för att bevaka tävlingen.

– Han tog många fantastiska bilder. Det finns så mycket glädje i dem.

Männen som var med och tävlade tränade ofta på det där gymmet. På tävlingen ville de tävlande se solbrända ut och framhäva sina muskler, men de hade inte möjlighet att sola solarium.

– I stället smörjde de in sig med barnolja och sina fruars eller farmödrars läppstift. Vissa var nästan röda, i stället för bruna, säger Katarina Adler och skrattar.

Martin Adler berättade alltid sina upplevelser för henne.

– Precis som Martin är jag också intresserad av foto och jag fick ta del av den där processen med att välja ut bilder och se vad han varit med om. Man blev ofta väldigt tagen av hans berättelser, men jag kommer aldrig uppleva dem som han gjorde. Han lyckades ofta komma nära människor som han till exempel gjorde med den där gymägaren. Han ville ofta hjälpa till.

Martin Adler kom i kontakt med Schwarzeneggers sekreterare och berättade om gymmet i Bagdad.

– Jag minns att Arnold blev förtjust och skeppade över gymutrustning dit.

Intresset för utställningen har varit stort och likaså under måndagens pressvisning av utställningen. Katarina Adler vill poängtera att det inte är tänkt som en minnesutställning om Martin Adler, utan fokus ska ligga på det arbete som gjordes världen över.

– Det är en fantastisk utställning. Det är synd att han aldrig fick uppleva den.

Se några av Martin Adlers bilder från utställningen i bildspelet ovan.