Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kom med sin nyfödda dotter på armen

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Sylvia Hellsten kom direkt från BB med dottern Helene till den nybyggda lägenheten på Vallby. Det var den 1 april 1966, och hon bor fortfarande i samma hus.

- Jag har trivts väldigt bra hela tiden, säger hon.

Hon flyttade in på Gäststuguvägen 22 för 36 år sedan och bor nu i nummer 18 i samma hus. Lägenheterna ser i huvudsak ut som förr men utemiljön har förbättrats avsevärt och de en gång så grå och trista husen ser numera inbjudande ut. Vallby blev till slut ett grönt område med trivsamma kvarter. Det har blivit lite fint att bo på Vallby.

Men även Sylvia Hellsten har fått uppleva en hel del trassel genom åren. Som många andra har hon frusit rejält ibland, jagat möss och torkat regnvatten som trängt in i lägenheten.

- Det började krångla direkt. Vi var utan ström hela första dagen i lägenheten. Jag minns att äldsta flickan satte i sig en hel limpa och drack en liter mjölk den dagen. Någon mat kunde vi ju inte laga, berättar hon och skrattar åt minnet.

Sylvia Hellsten verkar vara en kvinna som kan ta vardagliga förtretligheter med upphöjt lugn. Visst fanns det sociala problem i området, fylla, slagsmål och annat, men Vallby hade också många goda sidor som vägde upp de dåliga, tycker hon.

- Lägenheterna är väldigt fina, med rejäla kök. Och kommunikationerna är bra. Det är lätt att ta sig till stan.

Det var under flera år stor omflyttning på Vallby. När husen på Bäckby stod färdiga sökte sig många Vallbybor dit. Vallby blev ett genomgångsområde som inte fick den sociala stabilitet området behövde för att bli trivsamt. Och den kantiga, offentliga konst som området utsmyckades med förstärkte bara känslan av främlingskap.

- Jag hade lite svårt för de där skulpturerna. Visste inte vad de skulle föreställa.

Sylvia Hellsten minns hur uppjagad stämningen var när de assyriska flyktingarna kom till Vallby 1976:

- De kom i tre bussar och det dröjde inte länge förrän det blev bråk. De unga assyriska pojkarna var snygga att titta på tyckte tjejerna, därför var det väl en del svenska killar som retade upp sig på främlingarna. Så det var rena ungdomsbråk det handlade om. Vi som var lite äldre tyckte också att assyrierna var lite egendomliga. Det första assyriska bröllopet här på Vallby väckte stor uppmärksamhet. De tjoade och hade väldigt roligt och vi bara glodde. Vi kände ju inte till något om deras traditioner.

Efter en tid minskade motsättningarna och snart var de nya invånarna accepterade som grannar och Vallbybor.

Sylvia Hellsten har nu en marklägenhet med altan och en liten täppa - och inga tankar på att flytta från Vallby.