Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon mår sämre efter fetmaoperationen

Det som skulle ge henne en ny vändning i livet ledde till det motsatta. ”Det har varit ett helvete”, säger Katarzyna Lewandowska.

Annons

Katarzyna Lewandowska har upplevt många av de biverkningar som en gastric bypassoperation kan medföra.

– Fysiskt sett har jag mått sämre efter operationen än jag gjorde när jag vägde som mest, säger hon.

Hon bestämde sig för att göra operationen efter att ha varit överviktig sedan ung ålder. Maten var ett beroende och en tröst.

– Jag älskade mat. Jag var inte så mycket för godis men drack tre liter läsk om dagen och kunde äta stora portioner med bara kolhydrater som pasta och potatis.

Som mest vägde hon 125 kilo och hade ett BMI på 50.

Efter mer än ett och ett halvt års kötid via landstinget bestämde hon sig för att göra operationen privat i Stockholm. Det var år 2008.

– De två första åren efter operationen kunde jag knappt äta utan att få magsmärtor.

Hon gick ner 60 kilo det första året. Bortsett från svårigheterna att äta mådde hon bra. Det var först år 2011 som de verkliga problemen började. Hon fick tarmvred, sedan gallsten. Samma år födde hon även en son.

– Det var hemskt. Medan min son var nyfödd låg jag i sängen utan att kunna ta hand om honom.

Komplikationerna har sedan blivit mer diffusa; till exempel har hon haft magsmärtor utan att läkarna kunnat hitta något fel, lågt blocksocker (hypoglykemi) och näringsbrist.

– Jag är orolig eftersom jag har börjat domna bort i armar och ben och blivit glömsk. Jag vet att näringsbrist kan leda till demens.

– Det värsta är att jag inte kan ta hand om mina barn ordentligt. Jag har två små tvillingar som jag inte vågar vara ensam med ifall jag svimmar.

Utvecklingen har gått framåt sedan 2008. Bland annat har man börjat sy fast slitsarna (hålrummen) som bildas i tarmen vilket minskar risken för tarmvred.

Katarzyna Lewandowska tycker dock att operationerna fortfarande görs för lättvindigt.

– Det som har hänt mig behöver inte hända någon annan. Men man behöver känna till riskerna.

Gastric bypass kan fungera som en sista utväg, anser hon, men i första hand behövs bättre förebyggande åtgärder.

– Resurserna skulle i stället kunna läggas på att överviktiga får hjälp med träningen och med att bli av med sitt matmissbruk.

Jan Zedenius, chefläkare vid Sophiahemmet som har en specialistmottagning för viktoperationer, håller med om att gastric bypass-operationen innebär risker.

– Det finns flera metabola effekter, som störningar i insulinproduktionen, säger han.

Sophiahemmet rekommenderar operationen för dem som har en grav övervikt, är väldigt motiverade att gå ner i vikt och som redan har testat andra metoder. Diabetes och högt blodtryck stärker ytterligare skälen att operera.

Gör ni uppföljningar efteråt?

– Primärvården gör oftast de långsiktiga kontrollerna. Vi följer patienterna i minst två år, men det finns ingen systematisk långtidsuppföljning, säger Jan Zedenius.

Annons