Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon opererades - blir utan ersättning

Den 31 maj låg västeråsaren Jessica Hjorth på ett operationsbord i Örebro. Men eftersom hon inte samtidigt var i Västerås och anmälde sig på arbetsförmedlingen drar Försäkringskassan in hennes sjukersättning.

Annons

– Jag trodde inte att det var sant. Men den person som jag talade med på Försäkringskassan sa att reglerna var sådana. Jag skulle alltså ha friskanmält mig, ställt in operationen, åkt till Västerås, anmält mig till arbetsförmedlingen, sjukanmält mig igen och åkt tillbaka till sjukhuset och väntat på ny operation, berättar hon.

Därför mister hon minst två veckors ersättning.

– Jag har varit sjuk länge och är ensamstående för-älder. Nu vet jag inte hur jag ska kunna betala mina räkningar.

Jessica Hjort studerar till lärare, men under hennes femte termin drabbades hon av svår njursten i höger njure och blev inlagd på sjukhus i Örebro. Hennes problem var svårlösta och i över fyra månader kämpade läkarna med att få bort hennes smärtor.

Tyvärr sammanföll hennes senaste operation med att hennes högskoletermin slutade. Det innebar, på papperet, att hon blev arbetslös för sommaren. Hon skulle därmed ha anmält sig som arbetssökande i Västerås den första vardagen efter terminens slut, och sedan sjukskrivit sig igen.

Men det finns en ljusglimt i historien. Operationen lyckades och därmed kan Jessica Hjorth lämna sjukhuset.

– Ja, nu kan jag åka till Västerås och anmäla mig på arbetsförmedlingen.