Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon räddade man från att drunkna

Köpingsbon Anna Maria Åhs, 29, tvekade inte att hoppa i vattnet och rädda en man från att drunkna på onsdagskvällen.
- En riktig hjältinna, säger Roger Götheden, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland.

Undersköterskestudenten Anna Maria Åhs satt i lugn och ro och drack kaffe på Grekiska kolgrillsbaren i centrala Köping vid åttatiden på onsdagskvällen. Plötsligt hör hon att andra gäster pratar om att det ligger en man i ån som håller på att drunkna.

- Vi sprang ut och såg mycket riktigt att det låg en man och flöt mitt i ån, berättar Anna Maria Åhs några timmar efter hjälteinsatsen.

Eftersom ån omgärdas av höga murar sprang Anna Maria Åhs och några andra förbipasserande lite längre ner längs vattnet för att försöka få tag på mannen. En livbåt som fanns vid kanten sjösattes och några personer försökte ro ut med den för att bistå mannen.

Samtidigt vänder sig mannen om i vattnet så att han hamnar med ansiktet neråt.

- Livbåten höll på att välta och de som var i fick panik och rodde åt fel håll. Jag tänkte att de hinner aldrig fram i tid, säger Anna Maria Åhs.

Anna Maria Åhs insåg att det inte fanns mycket tid att vinka på. Hon tog av sig jacka och skor och slängde sig i det iskalla vattnet.

- Jag fick nästan en chock av hur kallt det var. Men jag kom ihåg simlärarens livräddningstips från skolan och simmade fram och fick tag i mannen. Då var han grå i ansiktet och läpparna var lila men jag sade åt honom att hänga med mig.

Vid det laget hade polis och ambulanspersonal kommit fram till platsen och en kvinnlig polis hoppade också ner i vattnet för att undsätta Anna Maria Åhs och mannen och dra upp dem på land.

- Jag är bara 1,60 och det var ganska tungt, säger Anna Maria Åhs.

Mannen fördes enligt polisen svårt nedkyld till sjukhus. Anna Maria Åhs klarade simturen utan men.

- Men man känner sig lite omtumlad. Jag skulle ju bara ta en kaffe på min gamla arbetsplats, säger hon.

Enligt polisen var den räddade mannen berusad då han föll i ån och han flöt med hjälp av sin jacka. Polisen i Västmanland kallar Anna Maria Åhs ingripande för en hjälteinsats.

- Hon tvekade inte att rädda mannen. En riktig hjältinna, säger Roger Götheden, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland.