Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon samlar gåvorna i vardagsrummet

Artikel 7 av 73
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Flyktingkrisen har väckt västeråsarnas vilja att hjälpa. Hemma hos Cicilia Sedvall i går lastades en hel buss med skänkta prylar för att köras till asylboende.

Annons

I Cicilia Sedvalls lägenhet råder ett ordnat kaos. Telefonen ringer, femmånaders dottern Ronia är ledsen.

Hallen och vardagsrummet är fullt av kassar med kläder, skor, leksaker, hygienartiklar. Nere i källaren finns även barnvagnar och en barnsäng. Allt är sådant som människor samlat in i mängder de senaste dagarna för att skänka till de som bor på asylboende i Västmanland.

– Det är inte några dåliga grejer. Det är fina, hela saker, och det är också viktigt. De som ska få det här har ingenting men det handlar ändå om att det ska finnas en värdighet, säger Cicilia Sedvall.

Hennes föräldrar är i stan för att hjälpa till. Vänner och andra frivilliga bär alla prylar till bussen som väntar utanför för att köra vidare till asylboendet i Westsura.

– Verksamhetschefen där är jättebra. Hon har fixat så att vi kan ställa allt där och så kan andra asylboenden komma dit och hämta.

Facebookgruppen Tillsammans gör vi skillnad har på kort tid fått över 700 medlemmar. Där uppmanas att hjälpa till med insamling.

– Den vill jag ska fungera som en mötesplats. Har du en idé så gå in och skriv där.

– Vi är också på jakt efter en uppsamlingsplats. Jag kan inte ha det i lägenheten. Det behövs något centralt dit man kan ta sig utan bil och komma för att lämna grejer, säger Cicilia Sedvall.

Hon liksom många andra har berörts av bilderna på den döde pojken Aylan Kurdi som hittades livlös på en strand efter att han och hans familj försökt fly till Europa från krigets Syrien.

– Vad ska våra barn och barnbarn läsa om 2015 och den stora flyktingkatastrofen. Jag vill att det ska stå att vi sa ja till solidaritet. Ja till medmänsklighet. Det har alla som hjälpt till nu verkligen visat.

BILDEXTRA: Följ gåvorna från vardagsrummet till flyktingarna