Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon stickade 101 timmar i ett sträck

Artikel 213 av 300
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

På måndagskvällen, strax efter klockan 20.00 lade Maj-Lis Johansson i Västerås ifrån sig sin stickning. Då hade hon stickat i 101 timmar i sträck. Tillräckligt för att slå det gällande rekordet i Guinness rekordbok.

Annons

VLT 16 april 1985.

-Det tar nog lång tid innan jag gör om det här. Åtminstone ska jag inte sticka en maska under hela tisdagen, sade Maj-Lis, som förbrukat ett halvt kilo kaffe per dygn för att hålla sig vaken.

Klockan 15 i torsdags gick startskottet. Endast fem minuters rast per timme har varit tillåtet, enligt reglerna från Guinness rekordbok.

- Det har gått bra men lite taffligt nu på slutet, berättade Kari Thuner, en granne som varit en av Maj-Lis kontrollanter. Hon har ofta stickat fel men stickorna har rört sig.

- Jag har stått, gått och suttit och stickat, berättade Maj-Lis när det återstod bara fyra timmar på måndagseftermiddagen.

Då var hon uppe i åtta och en halv tröja och en schal.

Som VLT berättade i fredags hade Maj-Lis Johansson föresatt sig att slå det gällande Guinnessrekordet på längsta stickningsstund.

Fram till i går kväll löd det på 100 timmar, slaget av en engelska 1976.

Maj-Lis mål var att hålla stickorna i rörelse i 101 timmar. Klockan 15 i torsdags gick startskottet. Endast fem minuters rast per timme har varit tillåtet enligt reglerna från Guinness rekordbok.

Under söndagsdygnet övergav Maj-Lis allt vad mönsterstickning hette och övergick till att sticka enkel rätstickning. Tröttheten tog ut sin rätt. Karl Thunér och Maj-Lis vuxna dotter Marianne, som också fungerade som kontrollant, kommer nu att intyga att Maj-Lis klarat rekordet.

Maj-Lis har haft små chanser att somna över stickningen. Hon har alltid haft folk omkring sig.

Hon har till exempel uppvaktats hårt av ungdomarna i grannskapet, många helt okända för henne, som stövlat in i hennes kök och hållit henne sällskap.

Sömnen var hotande nära vid ett tillfälle, Maj-Lis satte sig i TV-soffan och stickade. Där nickade hon till, men blev genast väckt av familjen. Efter det höll sig Maj-Lis kvar inne på den lagom hårda stolen vid köksfönstret.

Maj-Lis erkände att hon fått vissa sviter efter maratonstickandet, svullna fingrar och en överansträngd högerarm. Annars kändes allt bra.

Ingen vadslagning ligger bakom Maj-Lis rekordstickande, bara fröjden av att slå ett rekord.

Är inte detta vansinne egentligen?

- Jovisst är det det, sa Maj-Lis med ett finurligt flin, när hon gick in på de sista hundratals varven i en gul rätstickad tröja.

Sugen på mer rekord och rekordförsök? Se här vad en Tillbergabo ville göra. Och här kan du kika på webb-tv på en man som har full bollkontroll.

Vill du tipsa om ett kul rekordförsök? Mejla mig .