Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon stickade 101 timmar i ett sträck

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

På måndagskvällen, strax efter klockan 20.00 lade Maj-Lis Johansson i Västerås ifrån sig sin stickning. Då hade hon stickat i 101 timmar i sträck. Tillräckligt för att slå det gällande rekordet i Guinness rekordbok.

VLT 16 april 1985.

-Det tar nog lång tid innan jag gör om det här. Åtminstone ska jag inte sticka en maska under hela tisdagen, sade Maj-Lis, som förbrukat ett halvt kilo kaffe per dygn för att hålla sig vaken.

Klockan 15 i torsdags gick startskottet. Endast fem minuters rast per timme har varit tillåtet, enligt reglerna från Guinness rekordbok.

- Det har gått bra men lite taffligt nu på slutet, berättade Kari Thuner, en granne som varit en av Maj-Lis kontrollanter. Hon har ofta stickat fel men stickorna har rört sig.

- Jag har stått, gått och suttit och stickat, berättade Maj-Lis när det återstod bara fyra timmar på måndagseftermiddagen.

Då var hon uppe i åtta och en halv tröja och en schal.

Som VLT berättade i fredags hade Maj-Lis Johansson föresatt sig att slå det gällande Guinnessrekordet på längsta stickningsstund.

Fram till i går kväll löd det på 100 timmar, slaget av en engelska 1976.

Maj-Lis mål var att hålla stickorna i rörelse i 101 timmar. Klockan 15 i torsdags gick startskottet. Endast fem minuters rast per timme har varit tillåtet enligt reglerna från Guinness rekordbok.

Under söndagsdygnet övergav Maj-Lis allt vad mönsterstickning hette och övergick till att sticka enkel rätstickning. Tröttheten tog ut sin rätt. Karl Thunér och Maj-Lis vuxna dotter Marianne, som också fungerade som kontrollant, kommer nu att intyga att Maj-Lis klarat rekordet.

Maj-Lis har haft små chanser att somna över stickningen. Hon har alltid haft folk omkring sig.

Hon har till exempel uppvaktats hårt av ungdomarna i grannskapet, många helt okända för henne, som stövlat in i hennes kök och hållit henne sällskap.

Sömnen var hotande nära vid ett tillfälle, Maj-Lis satte sig i TV-soffan och stickade. Där nickade hon till, men blev genast väckt av familjen. Efter det höll sig Maj-Lis kvar inne på den lagom hårda stolen vid köksfönstret.

Maj-Lis erkände att hon fått vissa sviter efter maratonstickandet, svullna fingrar och en överansträngd högerarm. Annars kändes allt bra.

Ingen vadslagning ligger bakom Maj-Lis rekordstickande, bara fröjden av att slå ett rekord.

Är inte detta vansinne egentligen?

- Jovisst är det det, sa Maj-Lis med ett finurligt flin, när hon gick in på de sista hundratals varven i en gul rätstickad tröja.

Sugen på mer rekord och rekordförsök? Se här vad en Tillbergabo ville göra. Och här kan du kika på webb-tv på en man som har full bollkontroll.

Vill du tipsa om ett kul rekordförsök? Mejla mig .