Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Honung i fokus på Hantverkets dag

Gammelgården i Köping var välbesökt i helgen. Hantverkets dag lockade omkring 1500 besökare. Debatten om biodling var en populär nyhet i programmet.

Egentillverkade tvålar, ostar, rökt fisk, blommor knyppling och honung. Det var bara några av de saker som erbjöds på årets version av Hantverkets dag.

Katarina Warg från Studieförbundet Vuxenskolan, som anordnade dagen tillsammans med Köpings museum, var mycket nöjd.

– Det har gått utmärkt och det har varit massor av folk här, säger hon.

Återkommande inslag, som folkdans och försäljning av lokalproducerade varor, blandades med nyheter som tillverkning av kolbullar och ett forum om vad som egentligen händer om alla bin och humlor skulle försvinna.

Biodlaren Göran Hörnlund var en av deltagarna på seminariet, som anordnades av SV-Arena. På frågan om hur en framtid utan bin skulle se ut ger han ett tydligt svar:

– Vi skulle få lära oss att äta hårt bröd. Mycket av den mat vi ger till våra djur skulle ju också förvinna om vi inte hade några bin.

Åhörarna uppmuntrades att börja odla egna bin, något som Köpingsborna Jenny Niklasson och Malena Nilsson redan gjort.

– Vi har gått en kurs i biodling och skaffat två bikupor, säger Jenny Niklasson som passade på att be Göran Hörnlund om tips inför kommande säsonger.

– Hittills har det gått bra, men vi har ju just startat, säger Malena Nilsson.