Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hör av er!

Fredag 22 juli. Redaktionen fick ett sms på 720 21 från ”Lisa” klockan 15.01: ”Jag blir så jäkla arg att jag nästan spricker”.

Hon hade sett högerextremister eller nynazister gå runt i Västerås city och dela ut flygblad, vid Punkt och järnvägsstationen. Vi visste inte det då, men det var minuter före terrordådet. Anders Behring Breivik hade lastat bombbilen och inlett aktionen som skulle sluta med massmordet på det norska SSU:s lägerö, Utøya – med sina åtta hektar ungefär lika stor som Elba eller vår badö Östra Holmen.

Med detta sagt, vi har den högerextrema miljön också i Sverige, i Västerås. Massmördaren skrev redan 2007 att Sverige var det ”värsta” landet i världen. Att nynazister, högerextrema invandrarhatare genomför flygbladsaktioner är rätt vanligt i Västerås, kanske i högre grad i Hallstahammar och Surahammar. Vi känner obehag inför uniformerna, budskapet – men går vidare. Det är något man får ta i ett öppet samhälle.

VLT rapporterar sällan, nyhetsvärdet är noll. Uppmärksamhet gör extremister långt viktigare än vad de är. Lyckligtvis är de få, kanske färre än förr. Deras ärende är sig likt, att sprida fruktan för den andre, den som är olik. I likhet med norrmannen blir de ofta censurerade av medierna, även i webbkommentarer. VLT är inget undantag. Och de stora tidningarna släpper sällan fram invandringsdebatter på nätet, hetsen går inte att hantera. Av det blir den tystades slutsats att han är motarbetad av hela samhället, även journalisterna. I stället har de extrema egna nätsidor där ”sanningen” redovisas. I helgen har de svenska extremisterna tagit avstånd från sin politiske kusin, norrmannen. Att mörda barn är inte rätt sätt! Debatten böljar: Norrmannen var kanske en nationalist men med ”dåliga gener”? Möjligen var det lite fel på hans politik också, inte extrem nog – var han inte ”Israelvän?” Eller ”snarare Sverigedemokrat?”. Skriver de.

Nu läser vi mycket om terroristens manifest. Det ger olust. Förtjänar hans tankar att spridas och kommas ihåg? Det var ju hans önskan. Är inte de unga offren och den öppenhet som de stod för ett långt viktigare projekt att minnas! Frågorna blir många efter terrordådet. Har vi tickande bomber av norrmannens slag omkring oss? Nej. Massmordet var ett verk av en sällsynt enstaka galning. Likafullt hade hans idévärld betydelse för dådet, och den världen finns bland oss.

Så hur bör VLT – som vill värna det öppna samhället – göra? Granska de lokala extremistmiljöerna hårdare? Eller andra miljöer där fruktan odlas? Hör av dig med synpunkter till [email protected] eller [email protected]. Eller ring! Vad bör vi berätta mer om? Vad försummar vi?