Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörselskadades riksförbund: Alla har lika stor rätt att höra

Hörselvård lönar sig och vår västmanländska hörselvård är fantastisk. Vem ska säga det om om inte vi med funktionshindret hörselnedsättning själva bär fram det budskapet?

Men nu börjar vi känna av lite kalla vindar – vad är på gång? Vi tycker oss se tecken i skyn på politiska omdaningar av en hörselvård som tidigare fungerat till flertalets bästa. I vårt landsting har avtalet med Hörsam sagts upp och hjälpmedelshandboken är under revidering. Kan det vara så att antalet hjälpmedel förutom hörapparaten, för vilken vi även i nuläget betalar en 15 procent låneavgift, skall minska? Blir det möjligt att i fortsättningen få en stolslinga som komplement till hörapparaten?

En stolslinga utgör tillsammans med hörapparaten en svårslagen kombination för en god hörupplevelse. Vi vill att detta ska vara möjligt även i framtiden och att det ska vara behovet som är avgörande och inte den egna ekonomin.

Men samtidigt blir vi oroade när vi i vår omvärld ser att ett nytt system växa fram där bland annat fritt val och vårdcheckar blir allt vanligare. Du får en summa pengar, fixar snabbt en hörapparat som passar dig, och du betalar själv mellanskillnaden – som kan vara betydande.

Precis så gjorde LO:s före detta chefekonom P-O Edin enligt hans egen berättelse i tidningen Auris. Hans hörapparater kostade 26 000 kronor och han utnyttjade sin vårdcheck på 8100 kronor. För Edin var det säkert inget större ingrepp i ekonomin men för andra kan det vara omöjligt med en sådan mellanskillnad.

Enligt Hälso- och Sjukvårdslagen ska vård ges på lika villkor för alla där du och jag har lika lika stor rätt att höra som alla andra. Ingen ska i Västmanland behöva stå med mössan i handen för denna rättighet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel