Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstens val torde stå om statsministerposten

På så sätt slipper vi Sverigedemokraterna, men kan få en spännande – och kanske smutsigare – valrörelse.

Mellan 15 och 20 procentenheter skilde blocken åt för två år sedan. Opinionsmätningarnas nestor Sören Holmberg menade då att alliansen var rökt. Nu är det nagel-bitande jämnt. Den ena dagen leder de rödgröna, den andra alliansen. Det skiljer sällan mer än ett par procent eller några hundra tusen väljare.

Holmberg verkar på SOM-institutet i Göteborg och vill nog i dag resa i tiden och sudda sitt uttalande – för trovärdigheten hos institutet är rubbad.

Sverigedemokraterna ser tyvärr i de flesta mätningar ut att komma in i riksdagen. De hamnar precis över fyraprocentsspärren.

Det finns dock en hel del felmarginaler i de siffrorna. Dels har Sverigedemokraterna själva studerat om deras egna medlemmar skulle uppge att de skulle rösta på partiet om ett opinionsmätningsinstitut ringer och bara 75 procent uppgav det.

Alltså, det är så pass skämmigt att rösta på Sverigedemokraterna att deras egna medlemmar inte vågar stå för det. Men sedan är det också så att ju jämnare valet blir, desto viktigare blir statsministerposten.

En sådan kommer Sverigedemokraterna aldrig att kunna påverka, vilket förmod-ligen minskar deras stöd på själva valdagen.

Soffliggarna är både Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas största problem. Socialdemokraterna behöver verk-ligen mobilisera sina väljare, för om de avstår från att rösta kan Mona Sahlin bli den första socialdemokratiska ledaren i modern tid som inte blir statsminister. Ingen tror att hon överlever på posten om hon leder partiet till ytterligare fyra år i opposition.

Opinionsmätningarna visar en annan historisk sak om det skulle bli verklighet – att Moderaterna kan bli större än Social-demokraterna och de senare göra ett katastrofdåligt val.

Allt detta tyder på att valrörelsen blir spännande, men också smutsigare och hetsigare. Kampanjmakarna på båda sidor gnuggar alla geniknölar i jakt på den händelse, politiska förslag eller person som kan trygga majoriteten. För Fredrik Reinfeldt må vara en rätt stabil statsminister, men karismatisk som exempelvis Barack Obama är han knappast. Sahlins starkaste kort är samtidigt hennes svagaste; hon är Sveriges första kvinnliga statsministerkandidat.

Tyvärr finns det en hel del som inte kan tänka sig att rösta på henne just för att hon är en hon. Det är förstås ovärdigt ett modernt land som Sverige.

Det kommer att påtalas att hon har en del smutsigt bagage.

Det kommer att påtalas att hennes ledaregenskaper är ifrågasatta.

På detta svaras med stor säkerhet att hon ifrågasätts för att hon just är kvinna. Men att inte kunna ifrågasätta oppositions-ledaren är också ovärdigt ett modernt land som Sverige. Oavsett kön på densamma.