Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man märker att hösten närmar sig då solen står allt lägre på himlen och dagarna blir kortare.

När jag åkte till jobbet tidigt i morse kände jag att hösten är på väg här uppe i norr. Det var lite småkyligt och solen hade ännu inte gått upp. Vi som är bortskämda med att ha ljust nästan hela dygnet runt under sommaren! Efter årets varma sommar känns det lite tråkigt att tänka på hösten. Men visst har hösten sin charm när man får vara inomhus och tända ljus eller när man ser hur löven på träden börjar skifta i gult och rött. Vädret påverkar lövens färger, desto gulare löv ju mildare och regnigare är hösten och desto rödare löv ju kallare och torrare är den.

Enligt kalendern börjar hösten i september, men den meteorologiska definitionen för höst innebär att dygnsmedeltemperaturen ska ligga mellan 0 till 10 plusgrader under minst 7 dagar i sträck. Man märker att hösten närmar sig då solen står allt lägre på himlen och dagarna blir kortare. Det gör att luftmassorna inte värms upp lika mycket som under sommaren vilket i sin tur leder till att temperaturskillnaderna mellan norr och söder ökar. Temperaturskillnaden medför att fler och mer intensiva lågtryck då bildas och de så kallade höststormarna kan börja ta sikte mot Sverige. Så oavsett om man vill ha höst eller inte så måste man bara acceptera att hösten närmar sig!