Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot om tv-bojkott mot bröllopet

De stora internationella nyhetsbyråerna Reuters, AFP och AP hotar bojkotta lördagens bröllop efter oenighet om tv-rättigheter med Sveriges Television (SVT).

Annons

SVT pekar på praxis från European broadcasting union (EBU).

Informationsdirektör Helga Baagøe på SVT säger att byråerna bara ville ha 90 sekunder från själva bröllopsceremonin. Parterna enades också om det pris byråerna föreslog. Men när kontrakt skulle skrivas sparkade byråerna bakut över att materialet bara får användas i 48 timmar, säger Baagøe till TT.

- Det har vi lagt oss på efter att ha konfererat med EBU. Det anses vara praxis.

Nu skriver byråerna, i ett brev till hovet, att de vill ha egen kameraplats och hotar att inte bevaka bröllopet. De ska också ha informerat sina kunder om att de själva får sköta sin bevakning, skriver tidningen Medievärlden på nätet.

Byråerna anser att bröllopet är en så viktig händelse att bevakningen borde vara öppen för alla.

- Det man möjligen ska komma ihåg är att det är kommersiella bolag som har en affär att göra på detta, säger Baagøe.

Hon säger också att det finns möjlighet att köpa rätten till att använda materialet även efter att de 48 timmarna löpt ut.

Baagøe säger att SVT inte stängt några dörrar.

- Det vore väldigt tråkigt om vi inte kommer överens.

Stockholm/TT