Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade apor ska räddas

De tre arterna apor är olika men har en sak gemensam. De är alla extremt utrotningshotade.

Parken Zoo har fått söta och sällsynta nytillskott.

– Tvåfärgad tamarin, lejontamarin och gulbröstad kapuchin är arter de flesta inte ens hört talas om. Vi är otroligt glada att få arbeta med så hotade arter, berättar Helena Olsson, djurparkschef.

Den tvåfärgade tamarinen är Parken Zoos enda flinskalliga apa, och endast en av två sorters apor i världen som saknar hår på huvudet.

De lever i fasta par, vilket är ovanligt bland däggdjur. Mamman föder vanligtvis tvillingar och dessa bärs sedan av pappan och äldre syskon.

Den tvåfärgade tamarinen har ett av de minsta utbredningsområdena hos någon apa, och det sammanfaller dessutom med en stor stad. I och runt staden Manaus, i nordvästra Brasilien. Parken Zoos tamariner heter Arthur och Sabine

– De två lejontamarinerna heter Johan och Viktor och de ser ut som två lysande orangea solar där de hoppar omkring på grenarna. berättar Helena Olsson.

– Det är en av de mest sällsynta aporna i världen och de flesta vilda apor lever idag i ett naturreservat i Brasilien. Lejontamarinen är en av de arter som räddats genom djurparkernas bevarandearbete och hade varit utdöd utan dessa insatser.

Till Parken Zoo har det också flyttat en liten avelsgrupp av gulbröstad kapuchin. Det är en lite större apa från Sydamerika som också är kritiskt utrotningshotad i naturen.

De är kända för att använda verktyg, precis som schimpanser och de har mycket uttrycksfulla ansikten och kommunicerar precis som vi människor med mimik. Abre, Itapi och Chewbacca heter de aporna.