Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade kontorist på åklagarkammaren

62-åringen hotade kontoristen på åklagarkammaren med orden att han hoppades att hon skulle dö i en trafikolycka. Mannen döms nu för hot mot tjänstman.

Det var i oktober som 62-åringen fick ett strafförelägggande. Med ilskna steg begav han sig till åklagarkammaren. Han blev insläppt genom en sluss och vidare till ett besöksrum.

62-åringen var irriterad och svor att han inte tänkte betala några böter. Kontoristen förklarade att han inte behövde godkänna föreläggandet. Mannen, som verkade väl insatt i den juridiska gången, sa då att han säkert skulle bli åtalad – vilket han inte ville.

Kontoristen blev rädd men var för långt borta för att trycka på larmknappen. Till slut lämnade mannen rummet. Det sista han önskade kontoristen var att hon skulle dö i en trafikolycka på väg hem från jobbet.

Den anställda chockades av hoten, och kände ett obehag när hon skulle åka hem. Hon trodde dock inte att han skulle mörda henne, men kanske slå.

Mannen döms nu för hot mot tjänsteman, och straffet blir skyddstillsyn med särskild föreskrift om att han ska genomgå en alkoholavvänjande behandling.

Domstolen anser inte att det ingår i en administratörs arbetsupppgifter att ingripa mot besvärliga eller våldsamma personer. De uttalade hoten är av ”någorlunda allvarligt slag” och har inneburit en kränking.

62-åringen ska också betala 5 000 kronor i skadstånd till kvinnan. Han erkänner brott.