Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade man med kniv och tvingade i honom narkotika – nu åtalas två personer

Två män misstänks för att i augusti ha tvingat med sig en man till en lägenhet i Västerås. Där ska de ha hotat honom med våld och tvingat i honom narkotika. Offret tvingades även att lämna ifrån sig pengar till de misstänkta gärningsmännen.
Männen åtalas nu, misstänkta för människorov och övergrepp i rättssak.

Brotten som de två männen, 33 och 17 år gamla, åtalas för, ska ha skett mellan den 25 och 26 augusti i år. De två misstänkta ska då – under knivhot – ha tvingat in en man i en bil och fört med honom till en lägenhet i Västerås.

Väl i lägenheten menar åklagaren i sin stämningsansökan, att de två misstänkta ska ha hotat att skada mannen. De ska också ha hållit i knivar för att förstärka hotet. På så sätt menar åklagaren att de två misstänkta ska ha tvingat i mannen narkotika – enligt förundersökningen bland annat kokain och hasch.

I lägenheten ska 33-åringen och 17-åringen dessutom ha misshandlat en okänd person. Enligt förundersökningen ska de två misstänkta ha sagt till den medtvingade mannen att han skulle "titta och lära", medan de slog den andra personen blodig. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att den misshandeln utförs i syfte att skrämma mannen de två misstänkta tvingat med sig in i lägenheten.

Genom att fortsätta att hota mannen, och då 33-åringen ska ha haft ett "skjutvapen eller skjutvapenlikande" föremål med sig, har de förmått honom att följa med dem till de centrala delarna av Västerås. Där ska de misstänkta gärningsmännen ha sagt åt mannen att han ska betala 33-åringen pengar och "ge dem allt han hade" – inklusive legitimation och plånbok.

Därefter åker de tillbaka till lägenheten, där offret återigen blir i tvingad narkotika. Enligt åtalet tvingas mannen sedan att stanna kvar i lägenheten, dels på grund av hoten men också för att en av de misstänkta lagt sig framför dörren till trapphuset och hindrat honom att ta sig därifrån.

Den 26 augusti, dagen efter att mannen tvingats med till lägenheten, blev en polispratull beordrad att åka till en busshållplats i Västerås med anledning av ett man skulle ha blivit hotad med pistol. Mannen som blivit hotad med pistol är den man som de två misstänkta tvingat med sig till lägenheten. Flera veckor senare grips och anhålls de två misstänkta männen.

17-åringen och 33-åringen åtalas nu för människorov. De åtalas också för övergrepp i rättssak då de två misstänkta hotat offret med våld för att hindra honom från att anmäla dem. Enligt åtalet ska 17-åringen ha sagt att mannen "skulle få mer problem om han gjorde en polisanmälan".

33-åringen åtalas också för ett rånförsök, som också det ska ha skett den 25 augusti. Brottet uppdagades då offret för rånförsöket, med flera blodiga sårskador i ansiktet, sökte kontakt med en polispatrull på rutinpatrullering i anslutning till Vasagatan.

De två åtalade männen nekar till alla åtalspunkter.