Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten avgör straffets längd

 
Ikea-morden
Visa alla artiklar

Abraham Ukbagabir, dömd för dubbelmordet på Ikea, vill få en mildare dom i hovrätten. ”Han hade inte för avsikt att döda.”

Livstidsdömde Abraham Ukbagabir såg betydligt piggare ut i hovrätten än vid rättegången i Västmanlands tingsrätt för två månader sedan.

36-åringen, som dömdes för mord efter knivattacken på Ikea där en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son dog, vill få brottsrubriceringen ändrad till grov misshandel och grovt vållande till annans död eller få straffet tidsbestämt.

Försvararen Per-Ingvar Ekblad yrkade också på att Ukbagabir inte skulle utvisas från Sverige. I rätten tog försvaret upp att Ukbagabir kan ha haft en mindre personlighetsstörning.

- Den här rättegången handlar om uppsåt. Han erkänner ju att han använt kniven. Men han hade inte för avsikt att döda.

Om skälet för att han gjorde det här var att få stanna i Sverige, varför vill han då få straffet tidsbestämt?

- Det vill jag inte diskutera.

Till Ukbagabirs nackdel för att få straffet tidsbestämt är att det inte rör sig om en död, utan två. Enligt åklagare Eva Morén var knivattacken både snabb, metodisk och våldsam:

- Han ska dömas för mord. Någon annan rubricering kan inte bli aktuell.

Ingen av de anhöriga till offren närvarade vid rättegången.

- De har det naturligtvis tufft, speciellt nu i juletid, sa målsägandebiträdet Johan Strömberg i pausen.

Dom meddelas om en vecka.