Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten fällerför barnvåldtäkt

En man från Kolbäcksdalen döms av hovrätten till tre års fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt mot barn.

Mannen ska också betala 145000 kronor i skadestånd till flickan.

Till skillnad från Västmanlands tingsrätt, som den 24 september 2009 enigt friade mannen från anklagelserna, finner hovrätten det ställt utom rimligt tvivel att mannen är skyldig. Detta trots att inga nya uppgifter har framkommit.

Eftersom det saknas teknisk bevisning har flickans trovärdighet varit avgörande för utgången. Hovrätten konstaterar, liksom tingsrätten, att flickan lämnat en mycket lång och sammanhängande berättelse om de påstådda övergreppen. Det gäller ett fall av sexuellt utnyttjande och två fall av våldtäkt.

Visserligen har flickan lämnat andra uppgifter under förundersökningen än i tingsrätten. Men mot bakgrund av att de påstådda övergreppen skedde långt tillbaka i tiden, och att avvikelserna inte är särskilt betydelsefulla, anser inte hovrätten att flickans trovärdighet ställs på spel.

Dessutom får flickans berättelse stöd av personer i hennes närhet, som intygar att flickan varit upprörd och även berättat om våldtäkten.

Vittnesuppgifter talar också emot mannens förnekande att han bjudit flickan på alkohol och talat med henne om sex.

Sammanfattningsvis finner hovrätten att målsäganden gjort ett mycket trovärdigt intryck och att det hon berättat om framstår som självupplevt.

En av hovrättsråden i hovrätten ansåg att starka skäl talade för att den misstänkte mannen är skyldig, men att det fanns vissa frågetecken som gjorde att han inte kunde fällas.

Hovrättens majoritet - två hovrättsråd samt två nämndemän - ansåg dock att det inte fanns några frågetecken och dömde därför mannen.