Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten sänker straff – våldet var nödvärn men för grovt

Tingsrätten dömde den 58-årige mannen från Hallstahammar till ett år och tre månaders fängelse, främst för grov misshandel. Svea hovrätt mildrar dock straffet till skyddstillsyn med en omfattande behandlingsplan.

Som vi tidigare skrivit dömde Västmanlands tingsrätt mannen i mars i år till fängelse sedan han överbevisats om flera brott. Allvarligast av dessa var en händelse på sommaren 2015 då han tryckt ett hundkoppel mot en annan man efter ett bråk och misshandlat den andre mannen.

Misshandeln föregicks av ett slagsmål, men Västmanlands tingsrätt fann inte att 58-åringen handlat i något slags nödvärn utan dömde honom skyldig till grov misshandel.

Svea hovrätt gör en annan bedömning av det händelseförlopp som föregick misshandeln och fann att 57-åringen i och för sig hade rätt till nödvärn – men att det våld han använde var för grovt.

Även hovrätten bedömde att det rörde sig om grov misshandel, men att det fanns inslag av nödvärn gjorde sitt till för att inte nödvändigtvis döma till fängelse.

Hovrätten fann att de brott 58-åringen gjort sig skyldig till – förutom den grova misshandeln även skadegörelse och våldsamt motstånd – skett under inflytande av en missbruksproblematik.

Hovrätten konstaterar att 58-åringen det senaste knappa året frivilligt genomgått missbruksbehandling som fungerat bra. Därför ger hovrätten 58-åringen möjlighet att slippa fängelse genom att i stället genomgå den behandling mot missbruk som frivården föreslår, en lång vistelse på behandlingshem med mycket begränsade möjligheter till ledighet.

Hovrätten sänker också skadeståndet till den misshandlade mannen från 40 000 till drygt 30 000 kronor.