Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovslagare skolas i Strömsholm

Strömsholms ridskola får en egen hovslagarutbildning. I höst kan tolv elever påbörja en tvårig, alltså 80 veckor lång utbildning.

Becky Evensen som är utbildningschef, är nöjd.

– Nu kan folk som bor härikring utbilda sig på hemmaplan, säger hon.

Hittills har hovslagarutbildning funnits på Wången i Jämtland, Flyinge i Skåne samt Skara i Västergötland. Nu får Strömholm samma utbildning som Flyinge och Wången, det vill säga en kvalificerad yrkeshögskoleutbildning.

– Det innbär att vi kan garantera att den som har utbildat sig har en kvalificerad utbildning, praktisk såväl som teoretisk,säger Becky Evensen.

De flesta hovslagare är egna företagare. Därför ingår en del som handlar om företagande i utbildningen liksom allmän hästkunskap. Den stora biten, hovslageri, står Strömsholms hovslageri för. Strömsholms hovslageri är en del av Specialistdjursjukhuset – häst.

Alla som har häst vet att det kan vara svårt att få tag i en hovslagare när man behöver en. Enligt Becky Evensen bör en ridhäst skos var sjätte, var åttonde vecka.

– De undersökningar som har gjorts visar att det finns en brist på utbildade hovslagare, säger Becky Evensen. Nu är det bra att även denna del av landet får en utbildning så att hästar och hästägare slipper outbildade hovslagare.

Hovslagarens arbetsuppgift består dels i att byta hästskor eller i att ersätta tappade skor, dels av så kallade verkning som innebär att man tar bort överflödigt, utvuxet horn eller att man vidtar åtgärder för att korrigera felaktiga benställningar och hovformer.