Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HSB planerade pampigt nybygge

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

HSB lockade med kompost och med "90-talets kök". Ville du bo här?

VLT 23 september 1986.

Västerås första HSB-hus - för övrigt landets allra första landsortsprojekt - finns i kvarteret Hubert.

Där vill HSB blanda gammalt med nytt.

HSB har skissat på ett stort och pampigt nybygge med 65 lägenheter.

Kvarteret Hubert är på kartan en tårtbit, som inringas av tre gator - Kopparbergsvägen, Utanbygatan och Karlsgatan.

HSB:s tre gamla hus i kvarteret, från åren 1925-1929, byggs om och nybygget får äga rum på den övriga kvartersmarken.

HSB vill bl a riva det gamla "automobilgaraget" från 1930, där bl a Musikcenter håller till i dag.

- Vi hoppas ha huset klart till 1990, då Västerås firar Aros 1 000 år, berättar Hilding Nilsson, direktör i HSB Södra Västmanland. Vi har gjort en utredningsskiss, som visar möjligheterna. I vårt tycke är det ett snyggt och prydligt förslag.

Inte billigt

Något särskilt billigt projekt är det inte tal om. HSB måste bygga ett källarplan i huset för bilparkering. Dels för att klara det nya husets behov, dels för att kompensera dem som nu parkerar på tomten.

- Jag anser ändå att det är rimligt att bebygga en sådan här central tomt. Tomten bör inte ligga där för fäfot eller utnyttjas för öppen bilparkering, som i dag.

Nya projekt

HSB har i höst också presenterat två andra byggförslag för kommunen.

50 lägenheter på Haga Parkgata 17-23 kan skapas genom att HSB bygger ut och förlänger tre av sina befintliga hus. Husen är från 40-talet och består av hyreslägenheter. Lägenheterna ska ombildas till bostadsrätt. I samband med utbyggnaden renoveras också de gamla lägenheterna. Byggstart: troligen första halvåret 1988.

I kv Kungsängsliljan - mittemot Obs - diskuterar HSB bygget av ett högre hus med 40 lägenheter. Ett "äldrehus", dvs med hiss och bara avsett för äldre bostadsrättsinnehavare. Bygget förutsätter att man river butiksfastigheten där bla Ringköp och senare Ica-jouren var inrymd.

Byggstart: 1987 eller 1988.

Nästa år hoppas HSB också starta nybygget av ett mindre hus på Föreningsgatan, där den nu nedlagda Konsum-butiken ligger. Huset får 24 lägenheter och ska uppföras av R G bygg men förvaltas och ägas av HSB. En bostadsrättsförening har redan bildats.

Här hittar du underbara bilder från Karlsdal!