Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall tar täten i digitalisering

I Hudiksvall startade på måndagen Kickstart digitalisering. Därmed får kommunens teknikföretag möjligheten att ta täten och vara förebilder i landet.

Läs också: Delsboföretag tog hem idétävling – med klimatsmycke

– Det här känns jättebra. Här nådde vi direkt målet att få med företagen, säger Torbjörn Jonsson.

Han är vd för Fiber Optic Valley, men i dag deltog han som företrädare för Rise och på så vis representerade han båda arrangörerna.

Rise är ett nätverk som omfattar de statliga forskningsinstituten medan Fiber Optic Valley är en förening som knyter samman många företag med forskningen, inte minst när det gäller teknik. Tillsammans vill de elda på utvecklingen, för det brinner i knutarna.

Sverige som nation halkar efter internationellt. 2011 låg landet på andra plats i digitalisering. Men utvecklingen går långsammare jämfört med många andra ekonomier. En studie som gjordes i våras visar att Sverige nu är på femte plats av 167 ekonomier som ingick.

Se också: Samarbete i verkstan: "Gör vi fel i dag kan det vara kört om tio år"

– De tekniker som länge varit kända, runt uppkoppling, bredband, sensorer och liknande, börjar finnas på bredden och möjligheterna ökar exponentiellt, säger Torbjörn Jonsson.

Hudiksvall är alltså först ut på banan, och orsaken till att Hudiksvall valdes till pilotkommun är speciell.

Professor Monica Belgran är nyckelperson och har en sammanhållande roll i Kickstart digitalisering.

– Från min horisont träffar Hudiksvall rätt på alla kriterier när det gäller förutsättningar att jobba med det här. Dels finns det nyckelpersoner som är dörröppnare, har driv och har nätverk. Dels finns det förutsättningar att köra det lokalt, säger hon och berömmer Fiber Optic Valleys förberedelser och snabbhet.

Hon pekar också på att teknikföretagen i Hudiksvall har många egna produkter och inte är i händerna på andra, plus att man har ett kluster tillsammans.

Se även: Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

– Hela den här affärssidan kan ni dra nytta av, sa hon med hänvisning till digitaliseringen.

Det finns ingen färdig plan för hur processen ska gå till. Fokus ligger i stället på att komma i gång. Deltagarna ska träffas tre gånger på sex veckor. Första dagen handlade bland annat om att tänka större och bredare och det hölls en workshop kring det på eftermiddagen. Sedan följs första dagen upp med en halvdag fördjupning och halvdag kring vad företagen vill sätta i gång med.

– Vi börjar här i dag i Hudiksvall, konstaterade Lars Olov Johansson vid arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen, som representerar arbetsgivarna i området.

Läs också: Monitor expanderar och nyanställer – berättade om planerna vid kundevent

Han betonade att företagen i Hudiksvall redan är vana att samarbeta i teknikfrågor och att förutsättningarna för kickstarten finns här.

– Teknikföretagen och Metall har tillsammans konstaterat att vi måste sätta i gång och jobba med det här nu, förklarar han.

I Kickstart digitalisering deltar representanter från företag som Hexatronic, Huddig, Oilquick, Andritz Iggesund Tools, Sjöins Smide, Sunfab, SMP Parts, Hiab, Iggesund Forest, Gripen och Monitor.