Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hugg med lång jaktdolk dödade västeråskvinnan

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Den 24-årige västeråsare, som är anhållen som misstänkt för mord på sin 19-åriga maka, gjorde inga medgivanden under de förhör som kunde hållas med honom på måndagen. Mannen är fortfarande i dålig psykisk kondition.

VLT 15 juli 1969.

Kvinnan dödades med en lång jaktkniv som gärningsmannen upprepade gånger stötte i hennes bröst, mot halsen och även ansiktet. Hon torde ha mördats omkring två timmar innan hennes make telefonkontaktade polisen.

Brottsplatsundersökarna – två man från kriminalens tekniska rotel – skyndar långsamt och har hittills bara gått igenom en del av den lägenhet vid Råbykorset där dramat utspelades natten till söndagen. Kriminalteknikerna kommer sannolikt inte att vara klara med sina undersökningar i tvårummaren förrän i mitten av veckan.

Den mördade 19-åriga kvinnan låg tvärs över sängarna i makarnas sovrum när radiopolisen anlände vid 04.20-tiden på söndagsmorgonen. Den nu anhållne mannen vistades då ute på lägenhetens balkong. Makarnas 2-årige son vistades hos släktingar.

Polisen vet ännu inte med säkerhet var i lägenheten dådet skett. Mycket tyder på att kvinnan placerats i sängarna sedan hon dödats. Andra omständigheter pekar emellertid på att knivhugg utdelats mot henne även i sängen.

Obducenten, rättsläkare Lennart Rammer, Uppsala, konstaterade redan i söndags att ett av huggen mot kvinnans bröstkorg varit omedelbart dödande. Kniven träffade då bland annat kroppspulsådern.

Gärningsmannen använde med största sannolikhet en 25 centimeter lång jaktdolk. Denna kniv hittade polisen redan första utredningsdagen i ett skåp. Dolken var rengjord av mördaren men teknisk undersökning visade att den dessförinnan varit blodig.

Tf. länsåklagare Alf Juhlin i Västerås leder fr.o.m. måndagen förundersökningen.

– Motivet är ännu inte klarlagt. Däremot har vi kunnat konstatera att dådet skett mellan kl. 2 och 2.30 natten till söndagen. En granne hörde då en kvinna skrika.

Det par, som gästade Västeråsmakarna, lämnade lägenheten vid 2-tiden. Mordet skedde alltså omedelbart därefter och föregicks av allt att döma av ordväxling och handgemäng.

Utöver de svåra knivskadorna har rättsläkaren nämligen funnit märken efter slag, bland annat i ansiktet. Gärningsmannen torde också ha försökt strypa 19-åringen med ett klädesplagg.

Vid förhören med den 24-årige mannen på måndagen hävdade denne gråtande att han inte minns något av det som utspelades i lägenheten under de aktuella morgontimmarna.

Förhören med honom fortsätter i dag, tisdag. Någon av de närmaste dagarna kommer också tf. länsåklagare Juhlin att ta ställning i häktningsfrågan. F.n. är mannen anhållen som misstänkt för mord.