Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hugg mot hals var mordförsök

Västmanlands tingsrätt friade en 60-årig man från anklagelser om att ha försökt knivmörda en kvinna. Nu har Svea hovrätt dömt mannen till fem års fängelse.

Det var den 19 november 2009 som mannen och en 47-årig väninna befann sig i mannens lägenhet på Viksäng i Västerås. Mannen injicerade sig själv med en drog han trodde var amfetamin, och blev plötsligt våldsam.

Han gav sig på kvinnan och högg henne i halsen med en kniv. Kniven missade halspulsådern med en hårsmån och kvinnan undkom därmed en säker död.

Vice chefsåklagare Stephan Uttersköld åtalade 60-åringen för mordförsök, men Västmanlands tingsrätt friade mannen den 12 januari. Mannen trodde det var amfetamin han injicerade sig med, men fick ”fel” drog som gjorde honom våldsam. Alltså var inte ruset självförvållat och mannen kunde inte hållas ansvarig för knivhugget, ansåg tingsrätten.

Svea hovrätt gör motsatt bedömning. En oenig hovrätt anser att det faktum att mannen kort efter hugget kunnat ringa SOS Alarm innebär att han inte varit i något ”rustillstånd som utesluter uppsåt”, att han var medveten om att kvinnan kunde dö och att han vid hugget var likgiltig för om hon dog eller inte.

Det faktum att 60-åringen ringde efter hjälp verkar dock straffmildrande, framhåller hovrättens majoritet, två hovrättsråd och en nämndeman.

Minoriteten – ett hovrättsråd och en nämndeman – anser att 60-åringen bara avsett att skada kvinnan och ville döma honom till två års fängelse för grov misshandel.