Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur använda SMHIs vädersidor

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vädersidan www.smhi.se innehåller mycket.

Annons

Skall man ta upp den lite snabbt för att se vad det skall bli för väder närmaste dygnet kan det vara bra att veta vad som är värdefullt att titta på och läsa i första hand. VÄDRET längst upp till vänster ger guidning. Överst finns VARNINGAR där man kan se om det finns extremt väder på gång. Ex kuling, storm, brandrisk, stora regnmängder eller på vintern stora snömängder.

Nästa är VÄDERÖVERSIKT SVERIGE som innehåller meteorologens kommentar. Den är viktig. När man har läst den så har man fått en överblick av väderläget som är bra att ha när man sedan går in på den detaljerade prognosen under Landväder, Kustväder eller Fjällprognos.

Sjöväderprognosen är speciell för den har meteorologen bearbetat särskilt för sjöfarten. Den skall man vara noga med att hålla sig uppdaterad på om man skall ut på havet. Väderläget kan ändras och sjöväderprognosen följs upp hela tiden av meteorologen. Har man inte tillgång till internet på sjön kan man lyssna på radion P1.

För att följa vädersystemens rörelser kan man gå in och titta på kust och fjällobservationer och se när vinden slår om, ökar eller minskar. Via Radar/Blixt Sverige går det bra att följa regnvädren och åskan.