Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur brandsäkert är ditt tomteskägg?

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Pappor har levt farligt under julen, det är ju oftast de som får dra på sig tomteskägg av nylon och glasfiber. VLT satte eld på skägg efter skägg 1984.

- Problemet med lättantändliga tomteskägg är inte alls lika brännande längre. Faran har uppmärkstammats och idag uppfyller de flesta maskerna minimikraven.

Det konstaterar vice brandchefen Lars Berg, som tillsammans med VLT testat brandsäkerheten hos fyra av de vanligaste masktyperna i handeln.

- Men helt ofarliga är de inte, så man bör fortfarande vara försiktig.

"Flamsäkert", "ej lättantändligt", "slocknar av sig själv" . . .

Informationen på tomtemaskförpackningarna i varuhusen varierar och många masker får kunderna inte veta något om kvaliteten på.

Vad kan man egentligen ställa för krav på säkerheten hos en tomtemask?

VLT ringde upp Katarina Danielsson, avdelningsdirektör på konsumentverket och ansvarig för produktsäkerheten, för att klara ut begreppen:

- Alla masker som säljs i handeln i dag måste vara försedda med flamsäkert skägg och sedan april i år finns det detaljerade regler för vilka krav ett sådant skägg ska uppfylla.

- Skägget får inte börja brinna för fort, inte för länge och helst inte alls. Det ska gå att hålla det över en låga i två sekunder utan att skägget brinner efter mer än två sekunder, och då får bara en fjärdedel av skägget ha brunnit upp för att det ska anses tillräckligt säkert för att få förekomma på marknaden.

Klarade provet

De fyra skäggen på tomtemaskerna i VLT:s test klarade samtliga det provet och uppfyllde med andra ord marknadens minimikrav.

Tre av skäggen var tillverkade av ett plastliknande syntetmaterial som visade sig stå pall för ett par sekunders eldkontakt utan att ta fyr. Skäggen smälte bara och slocknade så snart lågan togs bort.

Men när vice brandchefen Lars Berg, som vid testet assisterades av brandmästare Nils Vedjesjö, höll kvar skägget över lågan upp till 15-20 sekunder började det hända saker.

- När skägget smält en stund förkolnar det plastliknade materialet och fungerar som en veke. Då tar det lätt fyr och så småningom brinner hela skägget. Därför kan inte de här skäggen sägas vara brandsäkra även om de är svårantädliga, förklarar Lars Berg.

Glasfiber

Det fjärde skägget däremot var tillverkat av glasfiber och visade sig vara helt obrännbart. Lars Berg höll lågan i skägget närmare en halv minut utan att något hände. Skägghåren blev något sotiga, det var allt.

- Så här säkra borde alla skägg vara, konstaterade Lars Berg nöjd.

- Men i det stora hela har situationen ändå förbättrats avsevärt. För bara ett par år sedan gjorde vi ett liknande test och då hann vi knappt sätta lågan under förrän några av skäggen blossade upp!