Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur farlig är färgen i barnkammaren?

Vi renoverar och målar om. Men hur farlig är färgen? Anette Wiström skulle välja linoljefärg till barnkammaren. Hon är byggnadsantikvarie. Det skulle inte Jan Ekstedt. Han är expert på ytbehandling. 

Renoveringsivern i folkhemmet slukar färg. Det är tveklöst roligt att måla om, det blir fort "ljust och fräscht" och det vill vi ju ha.

Men burkarna med färg som vi släpar hem och gladeligen rollar upp i kök och rum, vad innehåller de?

Frågan är komplex och debatten om tillsatser i färg är lika full av åsikter som debatten om tillsatser i mat.

Anette Wiström tycker att det finns anledning för oss att tänka några extra varv på färgen vi använder. Det handlar både om att skona miljön och vår egen hälsa när vi handskas med den.

Inte minst finns anledning att fundera över färgen på väggarna där små barn ska sova – vad avger den för ämnen? – och färgen på spjälsängar och möbler där ettåringar gnager, menar hon.

Som byggnadsantikvarie är Anette Wiström inte oväntat positiv till de traditionella färgerna: linoljefärg, äggtempera, lim- och slamfärger.

– Jag märker hur allt fler småbarnföräldrar frågar efter traditionella färger efter att barnen, enligt vad föräldrarna sagt, fått allergichocker av modern färg, säger Anette som driver Byggnadsvårds- butiken i Dingtuna.

Det är tillsatserna i moderna färger som hon är skeptisk till.

– Det handlar om mjukgörare, alkohol, formalin, antimögelmedel för att bara nämna några.

Hon är också kritisk till att all innehållsinformation sällan står på burkarna och att färgtillverkarnas produktblad på nätet är svåra att förstå för den som inte är expert.

– När jag läste ett produktblad från en stor färgtill-verkare om en vanlig, matt väggfärg står till exempel att den är rekommenderad av Astma-och Allergiför-bundet, men den rekommendationen gäller inte under applicering av färgen, utan först fyra veckor efter avslutad målning, säger Anette Wiström och tillägger:

– Finns det någon som väntar fyra veckor med att flytta in i rummet?

När vi bollar Anette Wiströms skepticism med experten på ytbehandling, Jan Ekstedt i Vaxholm, känner han väl igen kritiken men vill lämna lugnande besked.

– Färgindustrin är så hårt kontrollerad och har kommit så långt i miljötänk att man som konsument kan lita på de stora färgtillverkarna. Dessutom är tillsatserna, alltså de komponenter som ska ge färgen rötskydd, skapa en hållbar yta med mera, så dyra att industrin snarare vill hålla ned halterna.

Jan Ekstedt är doktor i teknologi och har under 18 år suttit som svensk representant i den europeiska kommitté som tar fram standard för kontroll av färger och annan ytbehandling. En post som analyschef på Alcro och forskare inom ytbehandling på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns också på cv:t. Numera är han pensionerad.

– Färger måste ha aktiva komponenter. Det är som med läkemedel, utan aktiva komponenter blir de värdelösa.

Färg består i princip av bindemedel som får den att hålla ihop och pigment som ger färgen.

– Men färg behöver också spädningsmedel för att bli flytande, konserverings-medel för att inte mögla i burken och många andra tillsatser för att den ska få rätt glans, inte rinna för mycket med mera. Även en enkel färg har 25–30 olika kemiska komponenter.

Den banbrytande miljö- och hälsovinsten skedde när den vattenburna färgen ersatte den lösningsmedelsburna, menar Ekstedt. Men eftersom organismer kan leva i vatten behövs konserveringsmedel för att inte färg ska mögla.

Jan Ekstedt har stor tilltro till att färgindustrin sköter sig och att vi lugnt kan använda färger, särskilt från de stora tillverkarna, de som har stora partier, jämn produktion och intern- kontroller.

– Sen kan jag givetvis inte förneka att det finns människor som kan var mera känsliga än andra och allergiska mot vissa ämnen i färger. Det är som med pollen, vi reagerar olika.

Han är inte skeptisk till traditionella färger och använder gärna linoljefärg på snickerier hemma.

– Linoljefärger är alldeles utmärkta, men kräver en hantering som är mera komplicerad. Det går inte att måla i för tjocka lager, då tar det för lång tid innan innersta skiktet torkar – härdar ut – och då kan det spjälkas av kemikalier.

Medan Anette Wiström säger att det är en myt att linoljefärg torkar långsamt, menar Ekstedt att det är ett vetenskapligt faktum att den gör det.

Det är av den anledningen som Jan Ekstedt inte skulle måla barnkammaren med linoljefärg om det skulle komma ett nyfött barnbarn.

– I så fall skulle jag måla ett halvår innan barnet kommer.

En given regel är att aldrig sova i ett nymålat rum, vilken färg man än använder, menar han.

– Så länge det luktar målarfärg ska man inte sova där.

Vilken färg ska jag välja?

Jan Ekstedts råd:

”Det är en helt omöjlig frågeställning. Som att fråga: vad ska jag köpa för bil?

Det beror på behoven. Ska man måla ett plank som ska hålla i ett halvår betyder inte beständigheten något. Men vill man att färgen på ett hus ska hålla 15–20 år måste man välja en hållbar färg med effektiv rötskydd. Den som av något skäl vill måla om oftare kan välja färg med färre skyddande komponenter – men då måste man också räkna med att varje gång man målar om ska mögel tvättas från ytan och det underhållsarbetet påverkar också miljön.”

Anette Wiströms råd:

”Fokusera på de traditionella färgerna, man vet att de fungerar. De innehåller inte farliga komponenter och skyddar bra. Jag har renoverat fönsterbågar från 1700-talet där bågarna är helt fina. Det finns många myter om linoljefärg att den ’aldrig torkar’. Det gör den men man måste måla tunt. Först grundar man, sen målar man igen med samma färg.”

Aldrig i avloppet

Kan man skölja målarverktyg med vattenburen färg under kranen? Det är ju inga lösningmedel i färgen.

”Absolut inte! säger färgexperten Jan Ekstedt. De vattenburna färgerna är så miljövänliga att de ger näring till organismer och vi vill inte ha mera näring i vårt avloppsvatten.

Färgrester och målarverktyg ska alltid lämnas till återvinningscentralerna, vare sig penslarna använts i vattenburen eller lösningsmedelsburen färg.

Man behöver inte tvätta färgen ur sin roller, lägg den i en plastpåse och knyt ihop. En roller kan hålla i en vecka.”