Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur går ting till?

Hur funkar egentligen en domstol? Svaret får du i dag, lördag då tingsrätten och hyresnämnden har öppet hus.

En står inför rätta för misshandel, en annan för grov rattfylla. Det mesta är med andra ord som vanligt i Västmanlands tingsrätt i dag, fast med en väsentlig skillnad – allt är charader.

– Det är fingerade rättegångar. Advokater, domare, nämndemän och åklagare spelar sig själva, berättar Eva Sjölund, administrativ chef för Västmanlands tingsrätt.

Vid rättegångar är det bara förhandlingarna som är öppna, men i dag kommer rätten att överlägga inför öppen ridå. Dessutom kommer speakers att referera och publiken får ställa frågor.

Trots växande intresse för brott och kriminaljournalistik är det oftast tunnsått på läktarna i svenska domstolar. Till viss del kan det bero på okunskap.

– Det är många som blir förvånade när vi säger att det går bra att komma hit och lyssna på rättegångar, säger Eva Sjölund.

Ett annat skäl kan vara att den som vill veta vilka förhandlingar som ska hållas måste kontakta domstolen. Eva Sjölund utesluter inte att tingsrätten i framtiden kommer att lägga ut schemat på hemsidan.

– Det skulle inte förvåna mig. Kanske kan man göra det med namnen avidentifierade, säger hon.

Ännu ett steg mot ökad tillgänglighet vore att direktsända rättegångarna live på webben.

– Det är inte heller omöjligt. Man är väl inte riktigt där i Sverige än, men jag tror att inom några år så har vi det förmodligen.

Allmänheten är välkommen 10.00–14.00 till tingsrättens och hyresnämndens moderna lokaler på Sigurdsområdet. Förutom brottsmålsförhandling bjuds på tvistemålsförhandling, sammanträde i Hyresnämnden, teknikvisning och frågestund.

Det är ingen risk att allmänheten råkar ut för riktiga brottmålsförhandlingar. Helgens planerade häktningsförhandlingar hålls vid senare tillfälle.