Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur många liberala partier behövs?

Centerpartiet har för första gången skrivit in liberalismen i programmet.

Helgens centerstämma gick som väntat. De mer yviga förslagen i programgruppens förslag till idéprogram kom inte tillbaka, sedan de hade plockats bort att partistyrelsen. Partiledaren Annie Lööf verkar ha fått ordning på torpet

Så Centerpartiet är inte för månggifte eller vill avskaffa skolplikten. Partiet vill ha en mindre brant skattekurva, men ingen platt skatt. Fri invandring har blivit en vision.

Även förslagen om att avskaffa arvslotten (att barn alltid ärver föräldrar) och att kommuner och regioner ska få införa egna skatter på råvaror föll. Det senare var tveksamt. Det kan behövas ett parti som värnar lokalbefolkningens rätt att tjäna pengar på sådant som gruvdrift eller vindkraftverk.

När det inte hände så mycket spännande i besluten om sakfrågor väckte liberalismen större intresse. Här har Centern för första gången i sitt program förklarat sig som ett liberalt parti. Men där var gott om hängslen och livremmar för att lugna skeptiker i partiet.

Centerns liberalism är social, decentralistisk, grön, jordnära, frihetlig, samt bygger på rättvisa och hållbarhet. Här staplas det ena centerpartistiska honnörsordet efter det andra.

Det var överraskande att beteckningen liberal fortfarande visade sig vara kontroversiell i delar av partiet. Debatten om idéprogrammet beskrevs allmänt som en kamp mellan socialliberaler och marknadsliberaler. Partiet är också sedan ett antal år medlem i Liberala internationalen och sitter i den liberala partigruppen i EU-parlamentet.

Det finns i dag stora likheter mellan Folkpartiet och Centerpartiet, men historiskt har Folkpartiet varit det liberala partiet. På Folkpartiet Liberalernas landsmöten är det ingen som ifrågasätter att ordet liberal ska vara med i partiprogrammet, snarare tvärtom.

Visst finns det också skillnader i åsikter. Centern är mer skeptiskt till kärnkraft, och står närmare lantbrukets intressorganisationer. Folkpartister kan vara mer öppna för att staten ska styra över individernas val för att uppnå jämställdhet.

Men i synen på ekonomi, skatter, näringspolitik, utbildning, invandring, med mera är likheterna i åsikter stora. Det finns väl så stora åsiktskillnader inom som mellan partierna. Ungdomsförbunden driver på för mer frihet och marknad, elaka tungar skulle kunna kalla båda TUF, Timbros ungdomsförbund.

Frågan är om Sverige i längden behöver två ganska små uttalat liberala partier. Därför borde samling i ett brett socialliberalt parti diskuteras. Ett första steg kunde vara en gemensam partibeteckning men skilda valsedlar i nästa val. Det skulle ta bort risken att falla ur, och vore lättare att genomföra än den diskuterade vallalliansen med alla fyra allianspartierna. Eventuella taktikröstare kunde då koncentrera sig på Kristdemokraterna.