Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket bidrag kräver flygplatsen?

Folkpartiet var hårdast i debatten om flygplatsens framtid. Miljöpartiet fick beröm från oväntat håll, nämligen Moderaterna.

Jesper Brandberg (FP) ifrågasatte den nya majoriteten (S, MP, C och KD) som skjuter till 15 miljoner kronor årligen. Det räcker inte för att täcka flygplatsens förluster, menade han.

– Varför ska man stoppa 25 miljoner i Ryanairs aktieägares fickor?

Han tyckte inte att han fick svar på frågan om hur finansieringen ska lösas. De många årens underskott visar på motsatsen.

Magnus Edström (MP) medgav att partiet bidragit till den tidigare handlingsförlamningen. Nu har man ändrat sig, vilket gladde Staffan Anger (M):

– Miljöpartiet förvånar mig, trodde aldrig att jag skulle berömma dem.

Vänsterpartiet var ensamt om att kräva en nedläggning av flygplatsen. Skattepengarna kan användas till att sänka biljettpriset på kollektivtrafiken och området skulle ge plats för 3 000– 4 000 nya bostäder.

Den nya majoriteten tänker utreda frågan om ett infrastrukturbolag för flygplatsen och hamnen. Man hoppas på samarbete med andra kommuner, exempelvis Eskilstuna.

Staffan Anger gjorde tummen ned för bolagsidén. Partikollegan James Harrison framhöll att flygplatsen har ”misskötts” på senare år och föreslog därför mer experthjälp och mindre inblandning från politiker.