Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur nöjd är en snögeneral?

Snö. Koll. Röjning. Kyla. Tåg. I tid.

Jörgen Niklasson tycker att titeln snögeneral egentligen är ett dumt uttryck. Men det är vad han är. Snögeneralen är Trafikverkets funktion för att samordna snöröjningsinsatser på järnväg. Snögeneralen tillsattes efter förra vinterns snökaos med stopp i tågtrafiken.

Lite trögt med snö och smällkall vinter igen?

- Nja, det här är något som vi räknar med ska pågå till april månad. Förra vintern hade vi problem en bit fram i mars, säger Jörgen Nicklasson.

Läget just nu?

- Det är bra att snön försvunnit i Skåne just nu. Då tål vi ett kraftigt snöfall till, vi klarar helt enkelt att hålla undan snön från växlarna. Själv sitter jag i Borlänge, och här är läget ett annat.

Vad var det som gick snett i fjol egentligen, med alla inställda tåg?

- Felet var att vi trodde att vi skulle klara ut den extrema situationen inom vår ordinarie organisation. Nu har vi förstärkt krisledningsorganisationen och har större uthållighet vid störningar.

Exempel på det som gick fel?

- Tar man Västerås som exempel hade vi problem med att entrepenören som ska utföra snöröjningen och vi hade olika definitioner på vad som är snöröjt. Nu har vi stramat upp kraven och även skrivit avtal med fler entrepenörer, de tog ”slut” i fjol. De orkade inte mer.

Är du nöjd med hur tågtrafiken flutit på under den här vintern?

- Vi har all anledning att vara glada, vi har gjort vad vi har kunnat.

?

- Vintern har slitit hårt på fordonssidan. Beläggningen på spåren i exempelvis Mälardalen är så hög att det blir oerhört sårbart. Det vet alla som pendlar, blir det några minuters försening så är det lätt att det plockar på och blir ännu mer. Det är så små luckor i tidtabellen som varje tåg har för att passa in.

- Svaret blir väl att vi har jobbat fantastiskt hårt – men inte gjort tillräckligt.

Hur menar du?- Jag menar att man ska kunna lita på tåget. Väljer jag att åka med tåg ska jag kunna lita på att tåget går och att det kommer fram i tid.