Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska M hantera kyrkofrågor i framtiden?

Svenska kyrkan behöver i sin ledning människor med ett brinnade intresse för alla kyrkliga frågor tillsammans med kunskap om och erfarenhet av vad som tilldrager sig i samhället utanför kyrkan samt slår vakt om att Svenska kyrkan skall styras utifrån demokratiska principer.

I åratal har moderater ställt upp i kyrkovalet på alla nivåer, riksnivå som församlingsnivå, utifrån övertygelsen om att moderata idéer behövs för att utveckla Svenska kyrkan samt för att ta ansvar för dess budskap i framtiden.

Moderaterna, som enligt senaste opinionsundersökning är rikets största parti, har många engagerade medlemmar, som är knutna till Svenska kyrkan via olika uppdrag.

Kristendomen med tradition av etik, moral och medmänsklighet har spelat och måste få spela en viktig roll framöver i vår framtida kultur och historia. Denna tradition vill vi aktiva kyrkomoderater värna, vårda och utveckla.

Men hur kommer kyrkofrågor att hanteras framöver i Moderaterna om partistyrelsen får som den vill? Till partistämman i höst har partistyrelsen lämnat en proposition om att ”Moderaterna inte deltar som nomineringsgrupp till Kyrkomöte och stiftsfullmäktige från och med kyrkovalet 2013. Beslut om deltagande i kyrkliga val på lokal nivå föreslås fattas på lokal nivå”.

Partistyrelsen menar dock att det är mycket viktigt att de, som vill fortsätta att företräda moderata idéer i det kyrkliga arbetet får göra detta men med en bredare nomineringsgruppsbeteckning, som är helt fristående och separerad från Moderaterna.

Moderaterna är den näst största nomineringsgruppen i Kyrkomötet och har därför en stark ställning som är respekterad av andra nomineringsgrupper samt innehar ordförandeposten. Dessutom har Moderaterna ett stort förtroende bland väljarna i kyrkovalen. De vet vad moderater står för i andra samhällsfrågor och det är nog så viktigt även i det på riksnivå viktiga kyrkoarbetet. Hur blir det nu? Ja, det blir väl en grupp att jämföra med till exempel Öppen kyrka, Frimodig kyrka, Kyrklig samverkan. Vad vet väljarna om dessa små grupper?

Som ett skäl till att Moderaterna drar sig ur kyrkovalet på riks- och stiftsnivå är, enligt ett uttalande i en stor dagstidning, ”att det inte finns något religiöst samfund som efter kyrkans skiljande från staten har en särställning inom Moderaterna”. Det är möjligt. Men finns det inte hos partistyrelsen en känsla av och ett ansvar för att prioritera vår gamla kristna Svenska kyrka och driva dess utveckling?

Vi skall inte skämmas för vår egen kultur! Vill inte partistyrelsen vara med och verka för att alla de värdefulla kulturskatter, som finns i kyrkorna vårdas för framtida generationer?

Debatten om Moderaterna i kyrkoval är inte ny. Från högsta partiledningen ner till länsnivå är, bland annat i vårt län, engagemanget för kyrkan mycket svagt. När skrev någon av länets tre moderata riksdagsledamöter en artikel om Svenska kyrkan senast?

Träd fram nu och informera om hur ni röstade i riksdagsgruppen i frågan!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel