Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska vi klara snöskottningen?

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Äldre fasar för snön. Sigurd Gudbrandsen, 86, villaägare, är en av flera som hört av sig med oro inför vintern.

”Tidigare har alla som fyllt 75 år kunnat få subventionerad snöskottning som hjälp. Det kostade oss 720 kronor senaste vintern. Nu har det stödet tagits bort av de styrande. Jag har nu hämtat in offert på vad det skulle kosta oss att köpa tjänsten privat utan stöd. Killen vill ha 700 kronor per gång, om RUT-avdraget blir kvar så blir ju summan förstås lägre. Men som alla förstår kan snöskottningen komma att kosta hur mycket som helst. Ta bara det att plogbilen kan komma samma dag som det skottats och jag måste ringa in hjälp igen. Blir det något fortsatt stöd för snöskottning?

Hur det rödgröna blocket ställer sig är svårt, partierna är inte samordnade.

Socialdemokraterna, Carin Lidman:

– Vi kommer inte att ändra den nuvarande ordningen. Snöskottning, gräsklippning, trädgårdsarbete, fönsterpustning med flera tjänster ingår normalt inte bland de tjänster som omfattas av biståndsbedömningen. Sådana tjänster räknas som privata som var och en får svara för själv.

Miljöpartiet, Marléne Andersson, ger ett vagt löfte:

– Om RUT-avdraget försvinner så får kommunen se över och införa någon form av stöd. Hur det blir i så fall får vi återkomma till.

Vänsterpartiet, Per Lithammer:

– Det är mycket som måste återställas efter fyra år av borgerligt styre här i Västerås, bland annat det du nämner.

Moderaterna, Elisabeth Unell, försvarar beslutet:

– En enig äldrenämnd har beslutat att snöskottning inte ingår i riktlinjer för bistånd. På stadens hemsida (www.vasteras.se – valfrihet inom hemtjänsten) finns det listat företag som åtar sig att sköta snöskottning.

Kristdemokraterna, Maria Lindelöf, instämmer:

– Genom avdraget blir det en fortsatt subventionering av kostnaden för snöskottning, vilket vi tycker är nödvändigt för att äldre och funktions-hindrade ska klara att betala tjänsten.

Folkpartiets Roger Haddad ger denna förklaring till varför det direkta kommunala stödet togs bort:

– Kostnaderna för att erbjuda äldre västeråsare bra hemtjänst har ökat de senaste åren. Det var lättare att ta detta beslut då det finns en annan samhällelig subvention för snöskottning, avdrag för hushållsnära tjänster (RUT). Valet kommer alltså att avgöra hur det blir med subventionerad snöskottning.

Centerpartiet, Lars Kallsäby, tilllägger:

– Det innebar en kostnad varje månad under vintern för kunden vare sig det blev snö eller inte, vilket ledde till klagomål.

Förra året kostade en säsongs snöskottning för äldre 600 kronor, enligt sociala nämndernas stab. De företag som säljer hushållsnära tjänster som VLT varit i kontakt med, ger ett timpris på 330–400 kronor i timmen, före RUT-avdrag.

Ett hushåll som behöver snöskottning en timme vid snöfall får alltså betala 165–200 kronor per gång, efter skattesubventionering. Behövs tio skottningar på en säsong blir priset alltså 1 650-2 000 kronor. Utan RUT-avdrag dubbelt så mycket. Blir det en vinter i klass med förra årets blir kostnaden förstås högre.

Ett av de företag VLT varit i kontakt med uppger att de redan nu har så mycket snöskottning bokad i vinter att de inte kan ta emot fler kunder.

Läsarfrågan

Denna spalt är öppen för dig som vill ta upp en fråga som partierna glömt bort. Sms:a mig din valfråga på 0706-801629 eller mejla till [email protected]

Du frågar, VLT tar in svaren.