Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur stort blir länet?

Sveriges karta ritas om. På några års sikt kan Västmanlands län tillhöra det förgångna – och landstinget uppgå i en betydligt större organisation.

Hur Sverige bäst ska organiseras på regional nivå – har varit en av de senaste årens mest omdiskuterade frågor bland politiker.

Det handlar om tunga frågor. Vem ska ansvara för sjukvården? Vem ska ansvara för infrastrukturen? Riktigt hur den indelningen och ansvarsfördelningen ska se ut – det är ingen överens om.

I början på nästa år presenteras en statlig utredning om hur de statliga länsgränserna ska ritas om. Dagens 21 län ska minskas till någonstans mellan sex och tio län.

Ska länsindelningen ändras – då måste landstingen följa efter. Sedan tidigare finns en utredning, ledd av Västmanlands förre landshövding Mats Svegfors, som föreslår att dagens 21 landsting ersätts av sex–nio regioner.

Under den tid av ovisshet som just nu råder pågår en dragkamp mellan olika intressen på regional nivå. Vem ska gå ihop med vem?

– Det här är en fråga om makt och resurser, säger Tomas Högström (M), oppositionsråd i Västmanlands landsting.

– Alla vill vara med, och ingen vill bli lämnad utanför.

Många vill bilda region med Västmanland. Västmanland vill bilda region med Stockholm. Och Stockholm vill inte bilda region alls.

Så skulle man lite förenklat kunna uttrycka det.

I en rapport beställd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterade tre tunga regionpolitiker i veckan ett förslag där Västmanland bildar region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Sörmland.

För stort, tycker Västmanlands landstingspolitiker, från båda politiska lägren.

– Vi vill i stället se en region som slår en ring runt Mälaren, säger Tomas Högström. Det är Sveriges tillväxtcentrum.

– Vi vill i första hand bilda region med Sörmland, Örebro och Uppsala, säger Denise Norström (S), landstingsråd.

Västmanland har redan i dag ett djupgående samarbete med Sörmland på flera sätt. Därför har Västerås och Eskilstuna kommuner skrivit till regeringens utredare och bett om att de två vänskapligt sinnade länen ska få fortsätta höra ihop.

Men hur ska det fungera i praktiken? Kommer större regioner att flytta makten längre från medborgaren?

Tomas Högström säger att den diskussionen måste

föras.

– Samtidigt ska man komma ihåg att dessa regioner kommer att bli små ur ett europeiskt perspektiv.

Denise Norström framhåller att Västmanland sannolikt kommer att utgöra en egen valkrets inom en framtida storregion.

Regeringen har sagt att en regionreform kan komma tidigast 2015. Denise Norström tycker att frågan borde drivas hårdare.

– Regeringen behöver ta ett ansvar. Om det fanns någon där som tyckte detta var viktigt, skulle det vara mycket lättare.