Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur vill partierna minska utsattheten i Västerås?

Västerås stadsmission är en nystartad organisation som vill förändra för utsatta människor i Västerås. Vi vill bland annat att alla människor i hemlöshet ska få en bostad och att Västerås ska vara en trygg plats för unga människor att växa upp i.

För att nå detta krävs en mer offensiv satsning och en tätare samverkan mellan olika aktörer i Västerås. Vi vill inför valet veta vad de olika partierna avser att göra för att minska utsattheten i Västerås.

Tyvärr finns det fortfarande allt för många människor som lever som uteliggare eller i hemlöshet i Västerås. Vid senaste räkningen finns cirka 300 hemlösa i Västerås varav ett tjugotal uteliggare. Det har på sina håll spridit sig en uppgivenhet – så här är det och det går inte att förändra. Vi är övertygade om att det går att förändra. Hemlöshet är inget som vi måste acceptera.

Västerås stad har under åren byggt boenden i en så kallad boendetrappa, eller boendepalett som det ibland också kallas. Målsättningen med denna ”sekundära” bostadsmarknad är att människor ska komma tillbaka till den vanliga bostadsmarknaden, vilket dock ytterst sällan sker. Västerås stadsmission vill att Västerås ska pröva en annan modell som heter Bostad först. Bostad först innebär att man först får en egen bostad. Sedan sätts alla resurser som behövs in för att den enskilde ska kunna bo kvar och återkomma till ett normalt liv.

Utsattheten bland ungdomar och riskerna för unga i Västerås är större än vad många tror. Under sommaren har polisens framgångsrika satsning på att motverka alkoholkonsumtion hos minderåriga synliggjort att alkohol är mycket lättillgänglig, bara ett sms bort.

Nästan lika lättillgängliga är droger av olika slag, via försäljning på stan, på diskon och på internet. Alkohol och droganvändningen med konsekvenserna störande beteenden, kriminalitet och misshandel är högre i Västerås än i många delar av Sverige. Vi tror att det behövs många fler insatser för att vända den negativa utvecklingen. Därför startar Västerås stadsmission en fältverksamhet kallad Ungdomsbussen med två heltidsanställda fältassistenter. Men fler insatser behövs.

För att göra något åt den utsatthet som finns i Västerås räcker det inte med kommunens insatser. Alla behöver engagera sig, vanliga människor, företag och föreningar. Vi behöver arbeta tillsammans för att få en stad att vara stolta över, i alla aspekter. I detta arbete har kommunen en nyckelroll.

Valet ser ut att bli jämnt i år och då blir det ännu viktigare för oss alla att alternativen är tydliga och klara. Vi vill därför veta vad partierna har för idéer kring dessa frågor.

w Vad avser de att göra för att radikalt minska hemlösheten i Västerås?

w Vad avser de att göra för att minska alkohol- och drogberoendet hos våra ungdomar?

w Vad avser de att göra för att stärka sam-arbetet mellan kommunen och civilsamhället för att minska utsattheten i Västerås?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel