Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbåtarna kommer att bli en prydnad för Västerås

Att tillåta husbåtar i Mälarstaden är ett bra beslut. Husbåtarna kommer att bli en prydnad för staden. Detta kommer att sätta staden på sjökortet och ge ett eko av synergieffekter genom hela landets båtliv. Västerås är först ut i landet med att inse det positiva att verka för att utveckla den allmänna hamnen för hus-båtar. Mälarstaden blir nu ännu mer en stad vid Mälaren.

Människan har genom tiderna alltid dragits till vattnet samtidigt som många även vill bo stadsnära. Att bo på en husbåt kombinerar ofta ett vattennära läge med ett stadsnära. Tyvärr associerar många husbåtar med gamla ombyggda pråmar eller båtar, som genom tiderna fungerat som allt från nödbostad till primitiv sommarbostad. De personer som i dag är intresserade av båtboende riktar dock in sig på ett modernt, marint boende, det vill säga moderna husbåtar med eller utan motor.

I Sverige finns totalt sett en kust på cirka 8 000 kilometer – om man räknar med alla uddar och vikar – samt 95 000 farbara sjöar och 1 000 kilometer kanaler. Totalt sett består 8,5 procent av landets yta av sjöar och vattendrag. Oftast är de mest attraktiva vatten och stadsnära lägena ur bostadssynpunkt redan tagna i anspråk, vilket gjort att nya boendeformer som husbåtar blivit aktuella.

Framtiden ser lovande ut, då intresset ökat de senaste åren från både privatpersoner och kommuner som följd av de senaste årens uppmärksamhet i medierna och planering av områden runt om i landet. Denna relativt nya boendeform gör att man både kan bo på vatten och stadsnära, samtidigt som den flytande bostaden både förnyar stadsbilden och förtätar staden. Husbåtar tillåter ett vattennära läge som inte påverkas av vattenhöjningen till följd av den globala upp-värmningen, då husbåten är förtöjd i sjö-bottnen och kan regleras beroende på vattenytans höjd. Dessutom medger boendet på husbåtar flexibla och anpassningsbara möjlig-heter eftersom båten vid behov kan flyttas.

Förutom att husbåten skapar fler bostäder, kan även områden med husbåtar bli nya landmärke och locka fler turister till kommunen. Dessutom har kommuner, där man har eller planerar att ha områden med husbåtar, märkt att de bidrar till en positiv framtidsbild av kommunen eller regionen som även lockar nya investerare och företag.

Många har tankar och åsikter om husbåtar, allt från att husbåtar förknippas med ett ohälsosamt boende med fukt- och mögel-problem, till att man tycker de är miljöbovar som släpper ut avloppsvatten och bränsle i vattnet. Husbåtar får ibland även kritik för att de ser risiga ut och förstör stadsbilden, men generellt kan man säga att kritiken är för-domar som rör äldre husbåtar och inte dagens moderna husbåtar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel