Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huset som byggdes för banker och överklassen

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Huset Stora Westmannia byggdes under åren 1886–1888 när behovet av lokaler för offentliga inrättningar var skriande.

Ett konsortium bildades på initiativ av Västmanlands läns hushållningssällskap, som köpte marken av Västerås stad på en offentlig auktion för 20 000 kr.

Den 1 oktober 1888 flyttade så de första hyresgästerna in i det då största affärs- och bostadshuset i Västerås.

Hyresgästerna var bland andra Västerås Sparbank, Västmanlands läns Sparbank och stadens postkontor, samt stadens bildade överklass.

Byggnaden var det första huset i Västerås med centralvärme, koksen som försåg huset med värme lastades in via luckor i huset från nuvarande Erik Hahrs gata.

Men platsen byggnaden står på har en lång historia av social och medicinsk omvårdnad av Västerås invånare. Redan år 1345 nämns Västerås Helgeandshus (Helige andens hus) som under medeltiden var en typ av kombinerat ålderdomshem och sjukhus i kyrkans regi.

Västerås första riktiga lasarett låg precis i hörnet av Munkgatan (som då var en å, men dikades igen mellan åren 1905–1908) och Erik Harhs gata, och slog upp sina portar för behövande 1776. Lasarettet kunde erbjuda elva sjukplatser, och lungsot var den vanligaste dödsorsaken.

Enhetschef Thomas Cajander på fastighetsbolaget Klövern, som äger fastigheten i dag, berättar att det huvudsakligen är lägenheter på översta våningen men att traditionen som bankhus hålls vid liv då största hyresgästen är Västmanlands Provinsbank.

Huset Stora Westmannia ritades av Stockholmsarkitekten A.G Forsberg.