Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushåll i Mälardalen väljer el från kolkraft

Fler än bara politikerna måste ta ansvar för miljön. Det är hög tid att vi elbolag gör det enklare för svenska elkunder att välja el från förnybara energikällor.

Men vi tycker också att hushållen ska belönas för sina miljövänliga energival. Därför kräver Telge Energi att energiskatten sänks för alla elkunder som bidrar till minskade koldioxidutsläpp genom att köpa ren el.

Vi vet att skatten är ett viktigt styrmedel för att påverka konsumtionen. Den sektor som i dag släpper ut mest koldioxid – fordonssektorn – betalar redan olika skatt beroende på drivmedel. Medan cirka 60 procent av priset på bensin består av skatter och moms är bilar som drivs med etanol (E85) och biogas befriade från både koldioxidskatt och energiskatt. Under första halvåret 2012 minskade bensin- och dieselförsäljningen samtidigt som försäljningen av etanol ökade.

Även om vi skulle lyckas minska utsläppen så mycket som världens nationer åtagit sig att göra så riskerar vi att få en temperaturhöjning på 4 grader. Det är 4 grader för mycket.

Energisektorn står för en betydande andel av koldioxidutsläppen som hotar vår planet. Ett exempel är statliga Vattenfall som 2011 släppte ut 89 miljoner ton koldioxid i de länder där bolaget är verksamt. Det är nästan dubbelt så mycket som de totala utsläppen av koldioxid i Sverige. Samtidigt visar en färsk Sifo-undersökning att inte en enda svensk vill att deras el ska produceras av kolkraft. Men nio av tio hushåll köper el som innehåller kolkraft, de flesta utan att veta om det. I dag har elkunderna möjlighet att välja bort den omärkta smutsiga elen. Tyvärr är det bara en minoritet som tar till vara på denna valfrihet. Att inte välja ren el innebär tyvärr att man per automatik väljer smutsig el. Sex av tio hushåll i Mälardalen önskar att deras el kom från sol-, vind eller vattenkraft, men bara 13 procent har gjort ett aktivt val.

Vi tycker att elkunder som är med och bidrar till minskade koldioxidutsläpp ska premieras. Sänk energiskatten på ren el!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel