Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr ut ditt hem i sommar

Tjäna lite extra pengar. Så här gör du det säkert.

Att hyra ut sitt hem under semestern har blivit ett populärt sätt att tjäna extra pengar och träffa nya människor. Men det är inte helt riskfritt, i värsta fall kan du bli av med din bostad. Vi reder ut vad som gäller och vad du ska tänka på.

En extra inkomst för att finansiera den egna semestern eller ett sätt att knyta nya kontakter med människor från hela världen? Stuguthyrning har funnits länge men att hyra ut sin egen bostad till turister, främst under sommarmånaderna, blir allt vanligare. Attityden till korttidsuthyrning har förändrats markant de senaste åren och olika uthyrningssajter, som till exempel Airbnb, lockar allt fler.

Under 2015 ökade stockholmarnas uthyrning genom Airbnb med 94 procent, i hela Sverige med 119 procent. Över 10 000 svenska bostäder finns nu listade på sajten. Drygt hälften av dem ligger i Stockholm, enligt siffror från Airbnb.

Nya regler för andrahandsuthyrning som började gälla under 2013 och 2014 har underlättat för bostadsrättsägaren som vill hyra ut. Ändringarna innebar att uthyraren fick större frihet att själv bestämma över prissättningen och för att få godkännande av bostadsrättsföreningen krävs numera bara skäl och inte beaktansvärda skäl.

Skatteavdraget man får göra för andrahandsuthyrning höjdes också från 21 000 kronor till 40 000 kronor. Men det är inte fritt fram att hyra ut hur som helst.

– Bor du i egen villa behövs ingen tillåtelse. Men bor du i hyresrätt krävs tillåtelse från hyresvärden och bor du i bostadsrätt från föreningen. Hyr du inte ut hela bostaden, utan bara ett rum behövs däremot inget godkännande, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Dock går det i praktiken att hyra ut utan tillåtelse utan att riskera något i första skedet.

– I förlängningen kan det innebära att du blir av med din bostad. Men innan en uppsägning eller tvångsförsäljning skickas alltid ett rättelsebrev ut och om du då vidtar rättelse inom en snar tid händer ingenting. Upprepas det kan du däremot bli av med bostaden, säger Susanna Skogsberg.

Hur man ställer sig till korttidsuthyrningar är upp till varje förening eller hyresvärd, får du grönt ljus är det bara att hyra ut. Men många föreningar är tveksamma till hur de ska hantera de här frågorna, enligt intresseorganisationen Fastighetsägarna. Det kan handla om en oro för att okända personer rör sig i trappuppgångar och entréer, att grannar störs och att portkoder och nycklar kan komma på villovägar.

I ett fall som gick till hyresnämnden i höstas beslutades att en kvinna som tänkt hyra ut sin bostad till ett tiotal turister under sommaren inte tilläts göra det. Uthyrningen liknades vid hotellverksamhet av kommersiell natur och godkändes inte. Det finns också fall där det upptäckts att uthyrda bostäder använts till bordellverksamhet och i Berlin har det nyligen blivit förbjudet att hyra ut sin bostad via Airbnb.

Anna Forsberg från Alingsås, har hyrt ut via Airbnb vid flera tillfällen. Hon har endast positiva erfarenheter. Anna har inte hyrt ut hela sin bostad, utan ett rum, och hyresgästerna har fått använda kök, vardagsrum och badrum.

– Det är ett kul sätt att träffa nya människor och jag kan rekommendera det. Det passar absolut inte alla utan man måste tycka om mötet med andra och gilla värdskapet.

Anna tycker att det är viktigt att man ger en ärlig bild av vad man hyr ut.

– Man får inte måla upp en drömbild, utan beskriva sanningen. Vi har till exempel ett svagt surrande ljud från ventilationen i lägenheten, det skriver jag ut i annonsen.

Hon har aldrig känt sig orolig för stölder eller skadegörelse.

– Det känns tryggt att det finns en valideringsfunktion på Airbnbs hemsida, att man kan lämna omdömen och rekommendationer.

Är du sugen på att hyra ut ditt hem eller delar av ditt hem i sommar finns det mycket att vinna på det. Men se till att du följer reglerna och skriver ett ordentligt avtal.