Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Skatterna missgynnar hyresrätten

0,69 procent är rimlig hyreshöjning för 2018

Annons

Så är det dags att dra igång förhandlingarna om 2018 års hyror. Rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan idag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med 1 miljard kronor.

Hyresgästföreningen har som vanligt inför att förhandlingsarbetet drar igång analyserat bostadsföretagens ekonomi och kan precis som förra året konstatera att det är fortsatt extremt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Vinsterna har fortsatt öka, räntorna är fortsatt låga och vakansgraden är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är avkastningen mycket god - både genom direktavkastning och genom värdestegring.

Förklaringen till detta är enkel: det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige. Många, särskilt yngre, är desperata över att få en bostad.

150 000 hyresgäster (drygt 10 procent) har redan fått sin nya hyra klar för 2018 då många fleråriga avtal slöts förra året. För de avtalen är den genomsnittliga hyreshöjningen 0,69 procent. Det tycker vi speglar en rimlig hyresutveckling för 2018. Dessutom finns det redan avtal klara med privata fastighetsägare för 2018 under 1 procent.

Fastighetsägarna vill i sina hyreskrav för 2018 gärna koppla hyresutvecklingen till den samhällsekonomiska utvecklingen. Det skulle ju kunna vara logiskt mot bakgrund av att inflationen nu är på väg uppåt. Men då glömmer de att hyrorna stigit väsentligt mer än inflationen de senaste åren. Sedan år 2000 har de stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23 procent.

Har man dessutom bott i en lägenhet som renoverats under perioden har hyran stigit ännu mer. Så mycket att många hyresgäster tvingats flytta. Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll som bor i hyresrätt är dessutom ensamstående, med eller utan barn, och ska alltså bära eventuella hyreshöjningar på en inkomst.

Det kan inte vara en rimlig utgångspunkt att hela hushållens årliga inkomstutveckling ska föras över till fastighetsägarna. För hyresgästerna skulle detta snabbt innebära att stora delar av konsumtionsutrymmet för tre miljoner människor skulle försvinna. Det påverkar naturligtvis i förlängningen hela samhällsekonomin.

Det finns heller ingen poäng med att ha en hyresmodell som är kopplad till människors inkomster. Det är inte så den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror fungerar. I stället sätts hyror efter bruksvärde och förvaltningskvalitet. Det är en modell parterna, SABO, Fastighetsägarna och vi, gemensamt åtagit oss att utveckla och arbeta efter.

Just förvaltningskvaliteten är dessutom ett område som betyder mycket för landets hyresgäster. Det vet vi eftersom vi inför årets förhandlingsomgång särskilt kartlagt förvaltningskvaliteten där vi frågat 110 000 hyresgäster vad de tycker om sitt boende. Det kommer vi naturligtvis att fokusera extra på under årets förhandlingar.

Det pågår sedan en tid tillbaka också ett omfattande utvecklingsarbete av parterna på hyresbostadsmarknaden. Både vad gäller att få till snabbare och digitala förhandlingar, utvecklad tvistlösning samt ett riksomfattande arbete med att få till stånd fler lokala hyressättningsmodeller. Det är ett arbete Hyresgästföreningen tar på största allvar.

Det råder dessutom stor enighet om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Och det handlar om stora pengar i form av till exempel ränteavdrag och ROT-avdrag.

För hyresrättens framtid är det viktigt att hyresrätten får bättre skattemässiga villkor. Det är därför beklagligt att regeringen i budgetpropositionen inte inkluderade även detta i sin satsning på samhällsbygget.

Hyresgästföreningen kommer fortsätta ta ansvar för både landets hyresgäster och samhällsutvecklingen i stort i årets förhandlingar och välkomnar övriga att göra detsamma.

Torbjörn Rönnkvist

regionordförande

Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Mårten Gulin

enhetschef - Förhanding

Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Läs också: Karl Beijbom: Bostad en mänsklig rättighet

Bostadsministern vill ge stöd till bostäder med lägre hyror

Här är det dyrast att hyra lägenhet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel