Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästmedlemmar: Dags att åter bli folkrörelse

Annons

Det är dags för årets stämma i Hyresgäst-föreningen. Den hålls i i Uppsala konsert- och kongresshus från och med i dag, den 10 juni. Många viktiga frågor för oss hyresgäster ska belysas på denna stämma. Att hyresrätten ska ha samma skattevillkor som andra boendeformer är en av de absolut viktigaste frågorna. Tyvärr har den senaste tidens händelser i Uppsala och Västerås förmörkat bilden av Hyresgästföreningen men allra värst är det med rapporten i Kyrkans Tidning nyligen.

Rapporten handlade om löner inom olika ideella organisationer. Bland annat så togs hyresgästföreningen upp. Det visade sig att förbundsordföranden Barbro Engman av-lönas med 105 000 kronor i månaden, och att chefen för förbundskontoret Jan Jonsson har samma månadslön. Dessutom har de båda ett mycket förmånligt avtal om de inte skulle kunna fortsätta, en fallskärm som kan utlösas med miljonbelopp. Medlemmar i Hyresgästföreningen betalar omkring 80 kronor i månaden för sitt medlemskap. De allra flesta är medlemmar för att de vid en tvist med hyresvärden ska kunna få juridisk hjälp. Visst förhandlar Hyresgästföreningen medlemmarnas hyra också, men enligt det avtal som finns så förhandlar man samtliga hyresgästers hyra. För detta utgår en förhandlingsersättning från hyresvärdarna som samtliga hyresgäster betalar med tio kronor per månad och lägenhet.

Nu förstår man mer och mer varför medlemsavgiften inom Hyresgästföreningen måste höjas hela tiden. För att Barbro Engmans och Jan Jonssons löner ska kunna betalas varje månad så krävs att nästan 3 000 medlemmars avgifter öronmärks för dessa löner. Till detta tillkommer övriga tjänstemäns löner.

Bengt Westerbergs lön inom Röda Korset har diskuterats och han tog nyligen konsekvenserna av detta och sänkte sin lön från 110 000 kronor per månad till 55 000 kronor för att lönen nu ska motsvara en riksdagsmans lön. Lars Ohly sade, intervjuad i TV4:s morgonprogram, att han anser att 55 000 kronor är för mycket för en riksdagsman. Han kan tänka sig en lönesänkning för att lönebilden ska bli mer rättvis och inte vara för stor i förhållande till vad majoriteten av deras väljare tjänar. Statsministern lär tjäna runt 110 000 och det är en lön som en person med den befattningen nog kan anses vara värd.

Men Hyresgästföreningens högsta företrädare framhärdar och har inte gjort något som tyder på att de kommer att sänka sin lön. Det är beklämmande då majoriteten av medlemmarna är lågavlönade.

Det finns fler saker som vi medlemmar bör ta en extra funderare på nu när stämman snart är i gång. Varför sitter en villaägare kvar i förbundsstyrelsen och är på listan för omval? Det gäller Hans Eklund som trots flera års villaägande envist biter sig fast i Hyresgästföreningen. Vi tycker att posten borde innehas av någon som bor i hyresrätt och därmed är lättare både för oss medlemmar att identifiera oss med och för denne att själv förstå hyresgästers särskilda problem.

Hyresgästföreningen i dag är långt ifrån den folkrörelse som man på kongressen år 2000 tog beslut om att den skulle fortsätta att vara. I dag är det mest en tjänstemannaorganisation där förtroendevalda i allt fler frågor saknar inflytande.

Vi uppmanar stämmodeltagarna att rösta fram en förbundsstyrelse bestående av hyresgäster och att man ger direktiv till Barbro Engman och Jan Jonsson att sänka sin lön till åtminstone riksdagsledamotsnivå, så att vi åter kan se att detta är en organisation som vi hyresgäster behöver.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel