Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I den politiska geografin kompletterar Folkpartiet och Centerpartiet varandra väl.

Valforskarna talar lite skämtsamt om ”kamrat traktor” i valet 2010. Det är illavarslande för Centerpartiet.

Centerledaren Annie Lööf besökte i går Västerås för att inviga en förändrad partiorganisation. Centerpartiet har efter försäljningen av partiets tidningar gott om pengar och har råd med en ambitiös organisation.

Centerpartiet har i varje fall på en punkt lyckats bättre än landstinget när det gäller regionbildning. I centerregionen ingår även Uppsala.

Pengar är dock långt ifrån allt i politiken. Centerpartiet har inte lyckats omsätta den goda ekonomin i fler väljare. Tvärtom gick Centerpartiet tillbaka med 1,3 procentenheter i valet 2010 till 6,56 procent. I Västmanland gick riksdagsmandatet förlorat.

Därefter har partiledaren Maud Olofsson avgått och ersatts av Annie Lööf. Eventuella förhoppningar om en snabb uppgång har inte infriats, men stödet ser ut att ha stabiliserats.

Centern förblir ett parti med basen i glesbygden. På en politisk karta ser partiet imponerande ut med stöd över genomsnittet i stora delar av landet. Men det handlar om geografiskt stora områden där det bor få väljare. I de större orterna är centerpartisterna betydligt färre.

Väljarmässigt kompletterar Folkpartiet och Centerpartiet varandra väl. Det kunde tala för en partisammanslagning, förutsatt att ett nytt liberalt parti kunde behålla väljarna både i stad och på landsbygd.

Centerns röstandel ökade dock något i Stockholmsområdet i valet 2010. Tråkigt nog för centerpartisterna är inte ens det en odelat positiv nyhet. I Valundersökningen (Valu) av Sören Holmberg med flera framhålls att ovanligt många (29 procent) av Centerpartiets väljare har sagt att de egentligen tyckte allra bäst om ett annat parti.

Det tyder på att en del borgerliga väljare har taktikröstat för att säkert rädda kvar Centerpartiet i riksdagen. Valforskarna talar lite skämtsamt om att ”kamrat traktor” har visat sig för första gången.

På höger-vänsterskalan uppfattar väljarna som helhet Centerpartiet som mest till vänster av de borgerliga partierna, det vill säga i en utpräglad mittenposition. Centern har dock i väljarnas ögon rört sig åt höger sedan 1998. Väljarna har där alldeles rätt. Åren före 1998 samarbetade Centerpartiet med den socialdemokratiska regeringen i saneringen av den svenska ekonomin.

Centerväljarna placerar sig också själva i mitten av den politiska skalan. Så här kan Centerpartiet vara nöjt. De egna väljarna tycker att de hör hemma där alla väljare placerar Centerpartiet.

Mindre bra för Centern är att väljarna uppfattar partiet som otydligt och har svårt att nämna partiets profilfrågor. Problemet är dock väl känt i partiledningen. Partisekreteraren Michael Arthursson framhöll i går galghumoristiskt att Centern nu i varje fall ”bara” är partiet med den näst minst klara profilen i väljarnas ögon.

Centerpartiet har på senare tid förlorat mycket av sin ställning som ett folkrörelseparti med många medlemmar. När det nu ska skrivas ett nytt idéprogram och de politiska kraven vässas hoppas man nå fler människor genom att bjuda in också andra än partimedlemmarna till samtal.

Det är en utmärkt målsättning, som dock delas av flera partier. Miljöpartiet har väldiga ambitioner för att nå stora delar av befolkningen, Socialdemokraterna vill gå vidare med samtal och dörrknackning. Moderaterna ska bli samhällsbärande.

Hoppas bara inte väljarna tröttnar på alla kontaktförsök.