Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I flykting- och asylpolitik finns ingen majoritet av Sverigedemokrater och rödgröna. Moderaterna har fått backa.

I andra länder har invandringskritiska partiers frammarsch lett till en mer restriktiv politik. I Sverige gör regeringen och Miljöpartiet däremot upp om att låta fler få stanna och att behandla tillståndslösa bättre.

I går kom den borgerliga regeringen överens med Miljöpartiet om flykting- och invandringspolitiken de närmaste tre åren. Arbetskraftsinvandringen byggs ut, fler skall kunna flytta till Sverige för att jobba och försörja sig själva. EU skall ha en gemensam asylpolitik, men enskilda medlemsländer som Sverige skall kunna ha mer generösa regler än de gemensamma. Det skall bli lättare för ensamkommande flyktingbarn att stanna i Sverige och skälen att få stanna ändras från ”synnerligen” ömmande omständigheter till ”särskilt”.

Villkoren förbättras för dem som är i Sverige utan tillstånd. Här är redan språkbruket laddat. De som vill ha hårdare tag talar om ”illegala” och de vill vara mer generösa talar om ”papperslösa”. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som leder ett mer restriktivt parti än de andra regeringspartierna, talade i går om ”tillståndslösa”. Det är nog ändå den minst laddade benämningen.

Barnen i den här gruppen kommer hur som helst att få gå i skola och rätten till sjukvård skall utvidgas. Här pågår dock utredningar, och när det gäller sjukvården är uppgörelsen oklar om detaljerna.

Syftet med uppgörelsen sägs vara att minska Sverigedemokraternas inflytande. Men det partiet hade inte fått något inflytande ändå. I flykting- och asylpolitik skulle det inte bli någon majoritet av Sverige-demokraterna och de rödgröna partierna.

Det är i stället Moderaterna som har fått backa. De tre andra borgerliga partierna och Miljöpartiet har alla drivit på för en mer generös behandling av asylsökande och tillståndslösa. Moderaterna har hållit emot och inte velat göra det lättare för dem som vistas här utan tillstånd. Men genom uppgörelsen med Miljöpartiet har de mindre borgerliga partierna vunnit klara framgångar. Det visar att Moderaterna inte bestämmer trots att de är klart störst i den borgerliga Alliansen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är inte med. Vänsterledaren Lars Ohly är som vanligt sur när Miljöpartiet gör upp med de borgerliga partierna. Socialdemokraterna är också kritiska, även om de uppskattar att barnen till tillståndslösa/papperslösa skall få vård och skolgång.

Det är bra att barnen får gå i skola och får vård, men när det gäller annan sjukvård kan det bli svårt att dra rimliga gränser. För de som bor i Sverige behöver vård även om de inte har tillstånd att vara här. Samtidigt kan det tyckas ologiskt att människor från andra länder med tillstånd att vara här, som turister, måste betala för sin sjukvård själva eller genom att det egna landet betalar.

Regeringen har med uppgörelsen slagit in ännu en kil mellan de rödgröna partiena. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har en mer restriktiv syn på arbetskraftsinvandring och kan därför inte vara med i uppgörelsen. Den här brytningen i ännu en fråga borde göra det lättare för regeringen att komma överens med De gröna eller med Socialdemokraterna i fler frågor.

I andra länder har framgångar för främlingsfientliga partiet lett till en mer restriktiv invandringspolitik. Det har dock inte minskat stödet för dessa partier. Förhoppningsvis kan det gå bättre nä de andra partierna i stället svarar Sverigedemokraterna med att göra asyl och invandringspolitiken generösare.