Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Hallstahammar kan valet bli mer spännande än på länge.

I Surahammar och Hallstahammar har Socialdemokraterna suttit i ganska orubbat bo i åtskilliga årtionden. Månne är det dags att ändra på det?

När Västerås gick till val för fyra år sedan blev det maktskifte i kommunen. Miljöpartiet hade brutit det tidigare rödgröna samarbetet och gick i stället i allians med de borgerliga.

Hur det blir på söndag återstår att se. Miljöpartiet har deklarerat att man återigen slår sig ihop med det röda blocket. Det lokala parlamentariska läget är dock ändå oklart. Det var trots allt inte så många mandat som skilde de båda blocken åt i förra valet och till skillnad från riksplanet finns inga lokala opinionsmätningar som kan ge en vink om hur valvindarna blåser.

Till skillnad från Västerås har varken Surahammar eller Hallstahammar fått känna på vad en politisk kursändring skulle innebära för kommuninvånarna. Inte på väldigt länge i alla fall. I de gamla bruks-orterna har Socialdemokraterna suttit i ganska orubbat bo i åtskilliga årtionden.

I årets val är det första gången som deras maktposition på allvar utmanas av den borgerliga oppositionen. Inspirerade av Alliansen på riksplanet har de borgerliga partierna gått samman för att försöka bryta den röda dominansen på sina respektive orter.

I Hallstahammar och Surahammar är Miljöpartiet minst sagt svårplacerat.

I Surahammar har Socialdemokraterna i stort sett haft egen majoritet sedan 1921. Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg sade till VLT, när hon intervjuades i egenskap av partiets toppnamn, att Socialdemokraterna borde få ”cred” för det de har gjort, att de är bättre på att ta ansvar för ekonomin än Alliansen och därför borde få fortsätta att styra Surahammar.

I Hallstahammar har Socialdemokraterna styrt nästan lika länge. De satt ensamma vid rodret fram till för åtta år sedan då Vänsterpartiet kom med i båten. Även där anser kommunalrådet, Catarina Pettersson, att det nuvarande styret förtjänar att få fortsätta. ”Vi har vänt spiralen” säger hon stolt till VLT, när hon intervjuades i egenskap att partiets toppnamn.

Hur är det nu man brukar säga? Man vinner inga val genom att vila på gamla lagrar. Valet borde handla om vilket eller vilka partier som väljarna tror kommer att styra den kommunala skutan bäst de kommande fyra åren, inte att det eller de sittande ska belönas för vad det har gjort under den gångna mandatperioden.

Ändå har det en tendens att bli det senare – att man genom att rösta på ett parti ger det ”cred” för det som varit. Talesättet att man vet vad man har men inte vad man får verkar också gångbart – särskilt om det man har, har styrt i 70–80 år.

Tittar man på hur det ser ut med mandatfördelningen i dag, tycks Hallstahammar i alla fall rent teoretisk ha närmare till ett maktskifte. Det skiljer fem mandat mellan de traditionella blocken men Miljöpartiet kan få en nyckelroll.

I Surahammar har Socialdemokraterna på egen hand ett större övertag, 20 mandat mot Alliansens 12. Men inte heller här finns några lokala opinionsmätningar att tillgå.

I Surahammar lär det knappast bli några större överraskningar men i Hallstahammar kan valet bli mer spännande än på länge och nog kan det vara dags att andra partier kan få visa hur de vill göra för att ta ansvar för ekonomin i kommunen.