Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I nordöstra Japan lurar nästa katastrof runt hörnet.

Man vill gärna tro att Japans kärnkraftverk är de säkraste i världen, med tanke på förekomsten av seismisk aktivitet. Vad som händer i Fukushima talar för att så inte är fallet.

Först kom jordbävningen, sedan tsunamin. Det var nog med elände, bara det.

Men det stannar tyvärr inte där. I söndags fick vulkanen Shinmoedake, belägen på den sydligaste av Japans fyra stora öar, ett utbrott. Aska och stenar sprutade ut ur den, i det andra utbrottet bara i år. Det senaste ägde rum den 19 januari.

Allt medan ett enormt räddningspådrag pågår i nordöstra Japan lurar nästa katastrof runt hörnet: en härdsmälta i ett av kärnkraftverken som finns i området som drabbades av såväl jordbävningen som tsunamin.

Massmedierna rapporterar kontinuerligt om vad som händer vid det drabbade kärnkraftverket i Fukushima. Från att man trodde att det skulle räcka med att bara släppa ut lite radioaktiv ånga pratas det nu om blottlagda bränslestavar och trolig härdsmälta. De japanska myndigheterna har förstås hoppats in i det längsta att läget inte skulle vara så allvarligt. Kanske befinner man sig i någon sorts förnekelsefas. Man kan inte och vill inte registrera att ännu en katastrof håller på att inträffa.

Tongångarna känns igen. Minns hur det var när oljeriggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen exploderade för snart ett år sedan. Det var inte så farligt, sades det direkt efteråt, och påverkan på miljön skulle knappast märkas.

Vi vet nu hur det gick och varför. Miljökatastrofen kunde ske därför att man av kostnads- och tidsskäl slarvat med säker-heten. Man tog medvetna risker som sedan slog tillbaka med full kraft.

Hade Japan ”bara” drabbats av jordbävningen hade nog faran för härdsmälta inte varit så stor. Tekniken finns och kunnandet finns, och man är väl medveten om att man har byggt kärnkraftverken i ett av världens mest jordbävningsdrabbade områden, där det dessutom finns risk för en tsunami. Just detta borde innebära att man vidtagit alla försiktighets- och säkerhetsåtgärder man kan komma på. Logiken för oss åskådare och lekmän säger att ”visst har man gjort det, annars hade man inte byggt”.

Man är förberedd på att elektriciteten kan slås ut efter en jordbävning och det finns reservaggregat som ska träda in och köra reaktorernas kylsystem om det händer. Att även reservaggregatet skulle slås ut var något som man inte ens i sina vildaste och mest osannolika beräkningar kunde tänka sig – eller ville tro på att det skulle hända.

Med facit i hand skulle man kanske ha gjort det och haft ytterligare en reservplan om den första inte fungerar. Kanske skulle man inte alls ha byggt några kärnkraftverk just där?

Men det är lätt att vara efterklok. Nu gäller det att få bort folk från området för att minska hälsoriskerna för befolkning och räddningsarbetare.

Det kan inte vara någon lätt uppgift. Och vart ska alla dessa människor ta vägen? Japan är ett av världens mest tättbefolkade länder, med drygt 342 invånare per kvadratkilometer och bara 25 procent av landet är beboeligt. Tre fjärdedelar består av branta berg, djupa raviner och skogar. Efter tsunamin är nog de beboeliga områdena ännu mindre nu.